Vooruitblik op het langverwachte en wellicht laatste seizoen van Penoza

Vooruitblik op het langverwachte en wellicht laatste seizoen van Penoza Opgelet: gewelddadige spoilers.

Paul Onkenhout
Medina Schuurman en Monic Hendrickx in Penoza V Beeld Pief Weyman
Medina Schuurman en Monic Hendrickx in Penoza VBeeld Pief Weyman

Even verloopt alles naar wens, op het feest ter gelegenheid van de 18de verjaardag van Boris. Hij is afgekickt en verliefd en heeft van zijn moeder een fonkelnieuwe BMW gekregen; een zwarte natuurlijk. Het feest is in volle gang als de gewapende klusjesman Berry de aandacht vraagt van Carmen, de moeder van Boris en organisator van het feest. Er is gedoe in de haven, handlanger Frits voelt zich bedreigd.

Carmen: 'Regel het.'

Berry: 'Dat is goed, ik regel het.'

Weg gezelligheid. En dan legt Frits in de haven ook nog eens het loodje. Berry komt te laat.

Penoza V (misdaad)
Met Monic Hendrickx, vanaf 27/8 op NPO 3, 20.25 uur, KRO-NCRV.

Film

Mogelijk wordt de misdaadreeks Penoza afgesloten met een film. Regisseur Diederik van Rooijen bereidt een scenario voor.

Ook in Penoza V, vanaf zondag te zien op NPO 3, is de vermenging van alledaagse gebeurtenissen en zware criminaliteit toonaangevend. De dreiging dat de onderwereld zich mengt met de bovenwereld verdwijnt nooit.

Drugshandelaar Carmen van Walraven (Monic Hendrickx), de spil van de succesvolle misdaadserie, is nu eenmaal afwisselend moeder en misdadiger. Het is een onmogelijke combinatie. Zelfs het voorlezen uit Rupsje Nooitgenoeg aan haar kleindochter verloopt niet ongestoord.

Ondanks de heisa in de haven besluit ze het verjaardagsfeest niet te verlaten. Nadat het daar totaal uit de hand is gelopen (Frits doorzeefd met kogels, schoonzoon Storm in elkaar gebeukt), zegt ze: 'Ik moest zo nodig bij de kinderen blijven en de gelukkige moeder uithangen. Dat gaat gewoon niet samen met zakendoen.'

Zakendoen, dat is in haar geval het beheren en beschermen van de 'Winkel', de onderneming die ze na de dood van haar man in het eerste seizoen van Penoza in de schoot kreeg geworpen en sindsdien met harde hand leidt - en soms met schaamte.

In de eerste scène van het vijfde (en laatste) seizoen omschrijft ze zichzelf als een vrouw die bang is in de spiegel te kijken, uit angst voor wat ze te zien zal krijgen. Waarna ze zonder aarzeling een van haar trouwe assistenten, Berry (Loek Peters) en Luther (Raymond Thiry), maar weer eens opdracht geeft iets te 'regelen'.

Vaak vallen daar doden bij. Net zoals in het vierde seizoen is de lichtheid in Penoza V nagenoeg afwezig. Veel scènes spelen zich na zonsondergang af.

null Beeld Pief Weyman
Beeld Pief Weyman

Een van de scenarioschrijvers, Pieter Bart Korthuis, zegt deze week in de VARAGids dat de serie elk seizoen 'meer actiegedreven' is geworden, en donkerder. Penoza V barst los op een verlaten haventerrein en in akelige parkeergarages. Overal dreigt gevaar.

Mogelijk wordt de misdaadreeks afgesloten met een film. Regisseur Diederik van Rooijen bereidt een scenario voor. In de VARAGids houdt hij de mogelijkheid open van nóg een vervolg. 'Carmen wil maar niet dood, hè. Wie weet zien we haar als grijze penoza terug.'

'Ik heb het nog lang volgehouden', zegt ze zelf in de openingsscène van Penoza V. Dat is een juiste vaststelling. Naast het voortdurende gevaar van een liquidatie is er ook nog de geschiedenis van de serie. Penoza zou maar één seizoen worden gemaakt. Ook Penoza III werd aangekondigd als het laatste. Het succes (goede recensies, kijkcijfers oplopend tot boven een miljoen) heeft de makers en KRO-NCRV gestimuleerd om door te gaan. Daardoor is ze er nog steeds, de vrouw die meedogenloos en tegelijkertijd vol twijfels een misdaadwinkel beheert en intussen haar kinderen probeert te beschermen. Voor hen wil ze nog één keer een grote slag slaan.

Penoza ís Carmen, ook in het vijfde seizoen. Monic Hendrickx draagt Penoza als vanouds en tilt de serie naar een hoger plan. Hoogste tijd voor een Televizier-Ring.

Meer over