Vooruit maar, het is een primeurtje

Ik schrok van de toch wel erg sensationele ophef op de voorpagina, over een dame met wie Willem Alexander gesignaleerd zou zijn (de Volkskrant, 31 augustus)....

Als je dan op woensdag op dezelfde plek opnieuw aandacht voor deze gossip tegenkomt, krijg je toch last van komkommerzuur. Helemaal reden tot verontwaardiging is dat je donderdag op de derde achtereenvolgende dag deze komkommer in je strot gedouwd krijgt. Bah, ik wil het niet eens weten. Laat andere landelijke ochtendbladen zich met deze nonsens profileren.

DEN HOORN Bas ten Have

Opwinding

De Volkskrant, Het Parool, NOS en NOVA, allemaal speculeren ze over de nieuwe geliefde van Willem Alexander. De roddelpers achterna, die als eerste het vuurtje opstookte. Is er misschien niet genoeg opwinding op de wereld? Wat moet er eigenlijk nog gebeuren om ons het gevoel voor proportie weer terug te geven?

AMSTERDAM D. Lampe

Kunst

Veel aandacht voor de liefdesperikelen van de kroonprins, maar de kunst komt er weer bekaaid af. Wordt het juist nu geen tijd om aandacht te besteden aan het pas verschenen, totaal genegeerde prachtboek Brieven aan Willem-Alexander van Jan Kostwinder?

NIJMEGEN Jack van der Weide

Liefje

Moet dat nou? Eerst dinsdag al veel te prominent op de voorpagina, woensdag zelfs bijna een halve voorpagina groot het 'nieuws' over een eventueel nieuw liefje van de kroonprins.

Laat die man (en ons!) toch met rust.

ZALTBOMMEL Rob Metz

Commissie

Willem-Alexander heeft weer een vriendin. Overal het woord monarchie, want iedereen is erop gespitst dat er weer een nieuwe 'Oranje'-nazaat komt. Van Willem de Zwijger.

Maar ons koningshuis stamt helemaal niet rechtstreeks af van Willem de Zwijger. Kort na zijn dood kwam er al een kink in de kabel en daarna volgden er meerdere, onder andere doordat het huwelijk van William (stadhouder Willem III) en Mary van Engeland kinderloos bleef. 'Onze' Nassaus hebben de titel van Oranje aangehouden, maar niet echt geerfd. De groothertog van Luxemburg is meer verwant aan Willem de Zwijger dan koningin Beatrix.

Verder is het 'Huis van Oranje' nooit een Nederlands adelshuis geweest. Het begon met een Duitse prins in Spaanse dienst, die een Franse titel erfde. Om zich te onderscheiden van alle andere Nassaus noemde hij zich Oranje-Nassau. Omdat in de Lage Landen nooit een hogere adeldom is ontstaan die genoeg politieke invloed had, werd er vanaf het begin getrouwd met telgen uit de hogere Europese adel. Het geslacht Oranje heeft net als andere koningshuizen in Europa nauwelijks of geen nationaal bloed. We hebben geen Oranjes op de troon, maar sterk verwaterde Nassaus met veel Duits bloed.

Daar is niets tegen, want het zijn aardige mensen voor wie we allemaal respect hebben! Maar in een tijd dat het adelboek wordt gesloten, in een tijd dat de kinderen van de koningin (weliswaar in het nette) rustig kunnen rondsnuffelen om een geschikte partner te vinden, in een tijd waar in Scandinavië de koningskinderen met burgerkinderen trouwen, vraag ik me af waarom Willem-Alexander zo nodig moet trouwen?

Het lijkt me verstandig om de erfopvolging voor een deel af te schaffen. Waarom benoemen we niet een vertrouwenscommissie van wijze mensen onder leiding van bijvoorbeeld Jeltje van Nieuwenhoven, die de opvolger van Beatrix kiest uit alle Nassaus uit binnen- en buitenland? Dan krijgt Nederland een soort burgemeester voor het leven, en is D66 met stomheid geslagen.

NIJMEGEN Anneriek Lenstra

Lintje

De Oranjes slagen er elke keer weer in om een 'foute' partnerkeuze te maken. Indien het waar is dat de vader van Maxima Zorreguieta minister is geweest tijdens de militaire junta in Argentinië dan is zij geen gelukkige keuze.

Nederland is een democratie. Ik denk niet dat deze vrouw is opgevoed met respect voor democratie in het algemeen. Van mij mag de kroonprins met deze mevrouw trouwen. Maar tot zijn inhuldiging heeft het parlement de kans om de grondwet zo te veranderen dat het koninklijk huis nog alleen maar lintjes door mag knippen.

AMSTERDAM Albert Dijkstra

Imago

Het nieuws van 'de nieuwe liefde' van prins Willem Alexander was kennelijk 'wereldnieuws'. In ieder geval goed genoeg voor een primeur op de eerste dag. Nadat de boulevardjournalistiek al weken over 'de nieuwe liefde' rept, bevestiging door een 'kwaliteitskrant' als de Volkskrant': dan zal het toch wel waar zijn. Nog twee dagen daarna kunnen we alle ins and outs van dit 'nieuws' te weten komen.

De Volkskrant wordt - vaak terecht - naast een andere krant aangeduid als '(een wat serieuzere) kwaliteitskrant'. Dan heb je dus een imago hoog te houden als krant, denk je dan. Het is maar de vraag of de berichtgeving rondom 'de nieuwe liefde' in dit beeld past. Het excuus 'komkommertijd' gaat niet meer op: groter nieuwsbiedt voldoende aanleiding om uitgebreid over te berichten. Het had de redactie van de Volkskrant gesierd om wat ingetogener met dit 'liefdesnieuws' om te gaan.

TWELLO Anton Oolthuis

Meer over