Voorstelling Youp verloopt volgens bekende patroon

Op zijn best is de cabaretier in de losse grapjes en in zijn reacties.

Merijn Henfling

Wat voor de voorstellingen van Youp van ’t Hek geldt, valt inmiddels ook over de recensies te zeggen: ze lijken nogal op elkaar. De kritiek op de cabaretier is al jaren ongeveer hetzelfde: wat hij doet, doet hij goed, maar hij draait steeds dezelfde plaat af. In zijn nieuwe show Omdat de nacht begint Youps plaatje wel erg grijs gedraaid te klinken.

Opa

Dit keer gaat over ouder worden. Youp kan maar moeilijk accepteren dat hij 55 is. Tot zijn afgrijzen wordt hij in de kroeg door een mooi meisje ‘opa’ genoemd, wat feitelijk klopt nu hij afgelopen jaar zijn eerste kleinkind heeft gekregen. Wat is zijn remedie tegen ouderdom? Doorgaan met spelen, op het podium, maar ook in het leven.

Het bijzondere aan de voorstelling is zangeres Lotte Horlings die Youps liedjes meezingt. Zij doemt in de achtergrond op en vormt met haar klokzuivere stem en engelachtige uitstraling een mooi contrast met de theaterbeer Youp. Verder verloopt de show volgens het bekende patroon.

Vaste opbouw en moraal

Van ’t Heks voorstellingen hebben een vaste opbouw en moraal. Het raamwerk: hij maakt grappen over de actualiteit en spreekt over gebeurtenissen in zijn eigen leven – nooit heel persoonlijk, altijd op veilige afstand. Dat combineert hij met het levensverhaal van een goede vriend of toevallige passant, wat hem de mogelijkheid biedt een dialoog met zichzelf aan te gaan en zijn boodschap te verkondigen.

En die boodschap is bekend: haal alles uit het leven, leef alsof het je laatste dag is. Meestal keert hij zich tegen de verloren idealen van zijn eigen generatie en de doorgeslagen welvaart. Hij sneert naar de ingeslapen huwelijken van leeftijdsgenoten en romantiseert zijn eigen studententijd.

Kansloze kantoorlul

Dit keer gaat zijn parabel over Erik, een man die hij na afloop van zijn show ontmoet. Erik is een ‘kansloze kantoorlul’, heeft een saaie echtgenote en een lullig hondje dat hij elke avond moet uitlaten. Hij droomt van een mooi meisje in een huisje in het bos, met wie hij de liefde kan bedrijven. Uiteraard blijft het bij dromen, waarna Youp zijn boodschap kan inkoppen.

Het publiek krijgt de cabaretier die het kent: hij komt altijd met een stapeltje steengoede grappen, dit keer bijvoorbeeld over de aanslag op Koninginnedag en over zijn eigen rare gedrag bij middenstanders. Eigenlijk is hij op zijn best als hij losse grapjes maakt en als hij inspeelt op reacties uit de zaal.

Beste timing van Nederland

Van ’t Hek is de cabaretier met misschien wel de beste timing van Nederland; hij verstaat als geen ander de kunst van het vertellen. Hij staat bovendien nog met jongensachtig plezier op het podium. Hoe voorspelbaar zijn voorstelling moge zijn, zijn vakmanschap valt slechts te prijzen.

Youp van 't Hek (ANP) Beeld
Youp van 't Hek (ANP)
Meer over