RecensieKabarett Dapitulet

Voorstelling over Daniil Charms gaat eigenlijk over verdwijnen in een absurde wereld ★★★☆☆

De drie performers tonen in het absurdistische Kaberett Dapitulet tonnt grote betrokkenheid bij hun onderwerp.

Hein Janssen
Kabarett Dapitulet Beeld Titus Tiel Groenestege
Kabarett DapituletBeeld Titus Tiel Groenestege

‘Deze productie kwam zonder geld tot stand.’ Dat staat te lezen in de flyer die voor aanvang van de voorstelling Kabarett Dapitulet aan het publiek wordt uitgedeeld. Acteur Hans Dagelet heeft zijn fascinatie voor de Russische dichter Daniil Charms (1905-1942) niettemin weten om te zetten in een volwaardige voorstelling waarin één acteur en twee muzikanten grasduinen in het onnavolgbare oeuvre van deze absurdist.

Verwacht geen biografisch theater over wie Charms was en wat hem bijzonder maakte. Dagelet, met naast hem altviolist Esther Apituley en pianist Christiaan Kuyvenhoven, heeft de teksten van Charms zelf als uitgangspunt genomen. Dat resulteerde in een aaneenschakeling van mallotige, niet te vatten, bizarre en grappige scènes. Steeds afgewisseld met flarden muziek, van Bach, Hindemith, Pärt, Fauré en zo nog wat componisten. Naast viool en piano wordt er gespeeld op trompet, melodica, klapper en violophoon (een fascinerende versmelting van viool en trompet). Dat alles levert een even vervreemdend als eigenzinnige vorm van muziektheater op.

Charms kwam in 1941 tijdens zijn gevangenschap om het leven. Dergelijke vrije en ongerijmde geesten waren ongewenst in het Rusland van Stalin en moesten verdwijnen. De dichter werd uiteindelijk krankzinnig verklaard en vond zijn dood in een slachthuis voor mensen. Aan het eind zingen de artiesten fraai driestemmig een lied over een man die gaat wandelen in het bos en verdwijnt. Dat is eigenlijk waar deze voorstelling over gaat: over verdwijnen en verdwalen in een absurde wereld.

Kaberett Dapitulet is een bonte mix van invallen en soms nauwelijks te duiden sketches, maar uit alles blijkt een enorme betrokkenheid bij dit onderwerp. De inzet van deze drie artiesten en hun kwaliteit onderstreept dat deze voorstelling er moest komen, geld of niet.

Kabarett Dapitulet

Theater

★★★☆☆

Door Hans Dagelet, Esther Apituley en Christiaan Kuyvenhoven. Eindregie Titus Tiel Groenestege.

12/1, Theater De Lieve Vrouw Amersfoort. Tournee.

Meer over