Voor het eerst wint een website de meest begeerde Pulitzerprijs

Het is de droom van vrijwel iedere journalist in de VS. Het winnen van een Pullitzerprijs. De jaarlijkse prijzen worden door de Colombia University in New York uitgereikt aan de beste journalistieke artikelen. Er wordt het vaakst gedroomd over de prijs voor beste onderzoeksjournalistiek; de meest prestigieuze van allemaal.

Tot vorig jaar mochten websites geen artikelen voor de prijs insturen. Nu mag dat wel. De online nieuwsorganisatie ProPublica won dit jaar de prijs voor beste onderzoeksjournalistiek. Ze deden dit met een artikel over de overstromingen in New Orleans.

Journaliste Sheri Fink beschrijft in haar verslaggeving hoe artsen na Katrina in het rampgebied in hun ziekenhuis moesten werken. Zonder stroom, water en in de verzengende hitte. De dokters van het Memorial Medical Centre hebben toen een aantal patiënten met een dodelijke overdosis medicijnen geïnjecteerd om hun pijn te verlichten. De artsen werden vervolgd voor moord.

De onafhankelijke website ProPublica bedrijft onderzoeksjournalistiek en wordt gefinancierd door de Sandler Family Supporting Foundation. Deze organisatie doneert tien miljoen dollar per jaar aan de site. Hierdoor kan een redactie van 28 personen in Manhattan werken. Het doel van de organisatie is om ‘mogelijk misbruik van macht en falen van de handhaving van het publieke belang aan de kaak te stellen’. De artikelen die hieruit voorkomen worden op de eigen site en bij anderen geplaatst. Zo werd dit winnende artikel door The New York Times Magazine overgenomen.

De jaarlijkse Pullitzerstrijd tussen The Washington Post en The New York Times werd dit jaar gewonnen door The Post. Deze krant won vier prijzen, tegen drie voor The Times. De prijs bestaat uit een speciale munt en tienduizend dollar en wordt al sinds 1917 uitgereikt.

ProPublica was niet de enige website die in de prijzen viel. De website van de San Francisco Chronicle won een prijs voor een journalistieke tekenfilm.

null Beeld
Meer over