Voor het eerst trekt een acteur zich terug uit film na ophef over 'whitewashing'

Acteur Ed Skrein heeft zich teruggetrokken uit de nieuwe verfilming van de populaire strip Hellboy. De 34-jarige Brit, die de Japans-Amerikaanse majoor Ben Daimio zou spelen, vindt dat iemand met een Aziatische achtergrond deze filmrol moet vertolken. Het is voor het eerst dat een acteur in Hollywood een rol teruggeeft na verwijten van whitewashing, de praktijk om blanke acteurs rollen van mensen met een andere etnische achtergrond te laten spelen.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Ed Skrein Beeld ap
Ed SkreinBeeld ap

Vorige week ontstond de nodige ophef toen Skrein, onder meer bekend van Deadpool, The Model en de hitserie Game of Thrones, bekendmaakte dat hij was gecast voor een remake van de superheldenfilm Hellboy uit 2004. Op sociale media werd erop gewezen dat het personage Ben Daimio in de Hellboystrips van Japans-Amerikaanse afkomst is. De makers van de volgend jaar te verschijnen superheldenfilm werden veelvuldig verweten zich schuldig te maken aan het zogeheten witwassen van personages. Een verwijt dat al decennialang in Hollywood de gemoederen bezighoudt.

Al in de jaren vijftig en zestig ontstond kritiek op het feit dat blanke Amerikaanse acteurs als Burt Lancaster en Audrey Hepburn in westerns als Apache en The Unforgiven de rol van indianen speelden. Ook in nu nog altijd bekende filmklassiekers vertolkten blanke acteurs gekleurde rollen. Zo was de Brit Alec Guinness in Lawrence of Arabia te zien als de Arabische prins Faisal en all American hero John Wayne als de Mongoolse heerser en veroveraar in Dzjengis Khan. Opmerkelijk was in 1965 bovendien de keuze voor de blanke Britse acteur Laurence Olivier als de zwarte Moor Othello in de verfilming van Shakespeares beroemde toneelstuk. Dat was twee jaar nadat Sidney Poitier als eerste zwarte acteur een Oscar had gewonnen voor zijn hoofdrol in Lilies of the Field.

Scarlett Johansson

Meer recentelijk vroegen filmfans zich af waarom een blanke acteur als Jake Gyllenhaal een Perzische prins moest spelen in de verfilming van de populaire game Prince of Persia, en waarom actrice Tilda Swinton werd gekozen voor de rol van het mystieke Tibetaanse personage The Ancient One in Doctor Strange. Vorig jaar lag Scarlett Johansson zwaar onder vuur toen zij werd gecast voor de rol van Japanse half-cyborg in de Hollywoodverfilming van de populaire anime Ghost in the Shell.

Een online petitie waarin fel werd geprotesteerd tegen de hoofdrol van de blonde Johansson en een einde aan het witwassen van Aziatische rollen werd beoogd, werd door tienduizenden mensen ondertekend. De actrice reageerde op de aantijgingen door te stellen dat zij nooit de intentie zou hebben gehad een ander ras te spelen, zeker niet als mensen daardoor gekwetst zouden worden. Daarnaast liet zij weten een actiefilm met een vrouwelijke hoofdrolspeler louter als een unieke kans te zien. Regisseur Rupert Sanders verdedigde zijn keuze voor Johansson door te stellen dat zij de beste actrice van haar generatie is.

Opnieuw casten

Skrein denkt duidelijk anders over de ophef over whitewashing. De Britse acteur heeft laten weten dat hij niet wist dat zijn personage in Hellboy een Aziatische achtergrond heeft. Gezien het feit dat hij zelf een gemengde achtergrond heeft - Engels en Jood-Oostenrijks - kan hij naar eigen zeggen niet anders dan bedanken voor de rol als majoor Ben Daimio. 'Het is duidelijk dat het vertolken van dit personage op een juiste manier moet plaatsvinden en dat het ontkennen van die verantwoordelijkheid ertoe leidt dat etnische minderheden worden weggedrukt en geen stem hebben in de kunsten', aldus de acteur in een verklaring op Twitter.

De producers van Hellboy, Larry Gordon en Lloyd Levin, hebben in een gezamenlijke verklaring laten weten dat ze de beslissing van Skrein de rol terug te geven begrijpen en steunen. 'Het was niet onze bedoeling om gevoelloos te zijn voor de authenticiteit en etnische achtergrond van het personage. We zullen de rol opnieuw casten en een acteur zoeken die het originele personage beter kan vertegenwoordigen.'

Op sociale media heeft Skrein intussen veel positieve reacties op zijn besluit ontvangen, ook van mensen die geen fan zijn van Hellboy. 'Dank hiervoor. Ik ga zeker kijken naar de volgende film waar je wel in meespeelt', reageerde een Twitteraar.

Meer over