Voor altijd de legerarts uit M.A.S.H.

Met Alan Alda was hij drie jaar lang het populairste tv-duo van de jaren '70.

Mark Moorman
Wayne Rogers. Beeld reuters
Wayne Rogers.Beeld reuters

De op 82-jarige leeftijd overleden Wayne Rogers speelde alleen in de eerste drie seizoenen mee, voordat M.A.S.H. de populairste Amerikaanse televisieserie werd, en ver voordat er in 1983 een recordaantal van 125 miljoen Amerikanen voor de buis zat om de laatste aflevering te zien. Toch zal hij altijd bekend blijven als legerchirurg John 'Trapper' McIntyre, onafscheidelijk van zijn cynische vriend en collega Hawkeye Pierce (Alan Alda).

Rogers kreeg ruzie met de producenten en vertrok na drie seizoenen, een besluit waarvan hij later zou zeggen dat hij er spijt van had, toen hij merkte hoe populair de serie werd. M.A.S.H. was gebaseerd op de gelijknamige film van Robert Altman uit 1970 over een militair hospitaal ten tijde van de Koreaoorlog in de jaren vijftig. Tegelijkertijd was de serie met haar cynische blik op Amerikaanse militaire praktijken een fel commentaar op de oorlog in Vietnam, die begin jaren zeventig nog volop woedde.

Rogers studeerde aan Princeton en had er al een carrière in de marine opzitten voor hij rollen kreeg in series als The F.B.I., Gunsmoke en The fugitive.

Hij wilde eerst een screentest doen voor de rol van Hawkeye, maar vond het personage te cynisch. Hij kreeg de rol van Trapper John, waarbij hem werd voorgehouden dat beide chirurgen even belangrijk zouden zijn.

Na M.A.S.H. volgden nog vele televisierollen, maar geen één die zijn drie jaar als lid van het populairste televisieduo van de jaren zeventig kon evenaren. Als lid van de M.A.S.H.-cast begon Rogers al met investeren; het begin van een succesvolle carrière als zakenman. Hij trad op als financieel expert op tv en richtte zijn eigen financiële bedrijf op: Wayne Rogers & Co.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over