Von Trier, Wenders en Haneke naar Cannes

Het 58ste Festival de Cannes heeft twintig films geselecteerd voor de competitie om de Gouden Palm. Daaronder bevinden zich veel films van gevestigde namen, zoals de Deen Lars von Trier van wie Manderlay, het tweede deel van zijn USA-trilogie, wordt vertoond....

Van onze medewerker

Ook de Duitser Wim Wenders, de Oostenrijker Michael Haneke en de Waalse broers Jean-Pierre en Luc Dardenne zijn vertegenwoordigd met nieuwe producties. Het festival begint 11 mei met de wereldpremière van Lemming van de Franse regisseur Dominik Moll.

Canada is in de belangrijkste competitie vertegenwoordigd met David Cronenberg (A History of Violence) en Atom Egoyan; Amerika met Gus Van Sant, Jim Jarmusch, Tommy Lee Jones (met zijn regiedebuut Three Burials of Melquiades Estrada) en Roberto Rodriguez en Frank Miller (de extreem zwarte stripverfilming Sin City, waaraan ook Quention Tarantino een bijdrage leverde).

Uit Taiwan komt The Best of Our Times van Hou Hsiao-hsien, uit Irak Kilometre zero van Hiner Saleem en uit Mexico Batalla en El Cielo van Carlos Reygadas. Batalla en El Cielo kwam tot stand met steun van het Rotterdamse Hubert Bals Fonds, Kilometre zero werd ontwikkeld op de CineMart van het Rotterdams filmfestival.

Buiten competitie worden onder meer Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith van George Lucas en Matchpoint van Woody Allen vertoond.

Chromophobia van Martha Fiennes staat als slotfilm geprogrammeerd van het festival, dat 22 mei eindigt met de traditionele prijzenregen. De Gouden Palm-jury staat onder leiding van Emir Kusturica.

In de tweede competitie Un certain regard zijn films te zien van de Zuid-Koreaan Kim Ki-duk en François Ozon. Voor de twee belangrijkste competities zijn opnieuw geen Nederlandse producties uitverkoren.

De selecties van de Quinzaine des Réalisateurs en de Semaine de la Critique worden later deze week bekendgemaakt.

Meer over