Volromig en au naturel kerstprogramma

Volromig en au naturel, zo klinkt dit kerstprogramma van acht zangers rond een muziekstandaard. In de eerste helft overstemt countertenor Hallock de rest, na de pauze is dat rechtgetrokken.

Persis Bekkering
De beheersing van het ensemble wekt bewondering. Beeld Persis Bekkering
De beheersing van het ensemble wekt bewondering.Beeld Persis Bekkering

Met zijn achten in een cirkel rond een hoge, houten muziekstandaard, dat is de charmante uitvoeringspraktijk van het oudemuziekensemble Cappella Pratensis. De opstelling is historisch geïnformeerd; de bladmuziek is een facsimile van de koorboeken uit de Renaissance. De acht zangers verschillen nogal in lengte, waardoor de één volledig achter de lessenaar verdwijnt en de ander er bovenuit torent.

Als kerstprogramma brengen de heren liturgische muziek van de Franse meester van de polyfonie Josquin Desprez, de eerste echte stercomponist. Josquin wordt helaas maar weinig uitgevoerd, terwijl hij als de grootste componist van de Renaissance wordt beschouwd. De muziek, die rond 1500 aan het hof van Ferrara is ontstaan of gezongen, bezingt de annunciatie van de geboorte van Jezus, het mysterie van de onbevlekte ontvangenis, Jezus' geboorte zelf en zijn besnijdenis.

Cappella Pratensis is weleens verweten té evenwichtig te zingen, waardoor de spanning eruit lekte. Daar is in het Muziekgebouw niets van te merken. De beheersing van het ensemble wekt bewondering, maar het klinkt te gepolijst noch te rafelig, eerder volromig en au naturel.

In de eerste helft overstemt countertenor Andrew Hallock de anderen te veel, hoewel zijn stem uitstekend is. Misschien domineert hij omdat hij wél boven de lessenaar uitkomt. Na de pauze, bij het O admirabile commercium, is de balans rechtgetrokken. De zangers parelen er af en toe afzonderlijk tussendoor, in subtiel aangezette, pulserende accenten, om daarna weer op te lossen in een organisch, hecht klankweefsel. De slotnoot laat een verlangen achter naar meer.

Cappella Pratensis (****)

Klassiek

Kerst met Josquin,
14/12, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam.
Tournee t/m 18/12

Meer over