Volkskrant RadioKroniek van de Nieuwe Muziek

Volkskrant Radio: Elvis Costello, John Hiatt en Robyn zijn er ook nog!

In de Volkskrant Radio-podcast zet de popredactie van de Volkskrant de beste popmuziek van het moment op een rij. Deze maandelijkse Kroniek van de Nieuwe Muziek signaleert de laatste trends en de meest actuele popkoersen. Om te lezen bij het luisteren.

Elvis Costello in 2011. Beeld Stuart Sevastos. Via Wikimedia Commons
Elvis Costello in 2011.Beeld Stuart Sevastos. Via Wikimedia Commons

De donkere dagen zijn genaderd, de eerste jaarlijstjes piepen tevoorschijn. De popmakers én -consumenten lijken zich richting eindstreep vooral bezig te houden met welke platen de allermooiste van het jaar waren. Flitsend en spraakmakend nieuw werk verschijnt zelden nog, in de laatste maanden.

Het leek de afgelopen weken wel of een paar artiesten van weleer op die luwte in de releaseagenda hadden zitten wachten. ‘Wij doen ook nog mee’, riepen ze, en ze genereerden opmerkelijk veel aandacht met hun albums.

Fijn orkestraal

Zo leverde Elvis Costello zijn plaat Look Now af, die volgens de Volkskrant-recensent beslist tot de mooiste platen van Costello uit zijn latere periode behoort. Of zoals Gijsbert Kamer het zelf uitschreeuwde: ‘Eindelijk weer een echt goede Costello!’ Zijn band The Imposter speelt soms fijn orkestraal, en Costello zingt wat minder gekunsteld dan voorheen. In het nummer I Let The Sun Go Down klinkt Costello zelfs enigszins opgewekt – dat we dat nog mogen meemaken. Een prima plaatje, dus.

En dat is ook The Eclipse Sessions van de in Nederland onverminderd populaire rootsrocker John Hiatt. Ook Hiatt heeft aan zijn stem gesleuteld. Hij klinkt nóg rauwer en intenser, en hij was natuurlijk al geen loepzuiver en schoon zingende koorknaap. Je moet er een beetje van houden, maar doe je dat, dan is ook The Eclipse Sessions een van Hiatts sterkere ‘late’ albums. De teksten zijn van hoog niveau, en Hiatt neemt vooral dat steeds weer vastlopende liefdesleven op de korrel.

Zelfspot

In zijn relatie lijkt iets niet goed te gaan, maar Hiatt zingt er met prettig veel zelfspot over. Nog meer goed nieuws: Hiatt lijkt zich in een aantal nummers te hebben laten inspireren door de relaxte blues van J.J. Cale. Luister zelf, naar bijvoorbeeld het sterke nummer Over The Hill, waarbij je in het geestesoog een puffend treintje door de Texaanse heuvels ziet trekken.

Pulserende kalmte

De Zweedse zangeres Robyn ‘een zangeres van weleer’ noemen, nee, dat is niet helemaal netjes en zelfs een beetje age-istisch. Maar toch, Robyn (39) deed vanaf eind jaren nul niet serieus meer mee in de pop, en dat was natuurlijk vreselijk jammer. Dat realiseer je je bij haar nieuwe plaat, die min of meer verdergaat waar Robyn in 2010 was gebleven. Hoewel, er zijn ook verschillen. Robyn maakt nog steeds hitgevoelige poptunes, maar onder haar muziek zit toch ook een soort pulserende kalmte, die haar muziek volgens de recensent eerder hypnotiserend dan opwindend maakt.

Robyn, jawel, is met haar plaat Honey weer hélemaal terug in de mainstreampop. En wie weet verschijnt ook zij toch nog ergens op één van die verdomde jaarlijstjes, die ons vanaf nu links en rechts om de oren zullen vliegen.

Ook mooi: de superoriginele popliedjes, die listig zijn vermomd als laagdrempelige EDM, van de grote nieuwe Nederlandse danceman San Holo. En de opwindende plaat Come Give Us A Kiss van Scram C Baby.

Luister dit alles, en veel meer, op de maandelijkse podcast Volkskrant Radio bij Pinguin Radio.

Meer over