Volkskrant Magazine-galerie: betaalbare en originele kunstwerken

Wilt u een origineel kunstwerk voor boven de bank? Volgende week opent de tijdelijke Volkskrant Magazine-galerie in de voormalige Citroëngarage.

null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders

De schraalheid van de Nederlander op interieur-gebied komt eigenlijk het best tot uiting als je eens goed gaat bestuderen wat er aan de Hollandse wanden hangt. Tot ons afgrijzen lazen we dat het IKEA-schilderij met de rode roos al 100 duizend keer langs de kassa is gegaan. Overjarige ingelijste posters, reproducties van dubieus allooi, veel artistiek bedoelde Marilyn Monroe-foto's en borden met gekke teksten; het is bar en boos in veel Nederlandse huizen. Kijk maar bij uw buren.

null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders

Natuurlijk, er zijn ook veel mensen die prachtige dingen hebben hangen. En dat kan ook, want mooie foto's of illustraties zijn best bereikbaar. Er zijn meer Affordable Art Fairs in het land dan ooit. Ook via websites van galeries valt er veel moois in huis te halen.

Maar blijkbaar blijft de drempel hoog. Daar wil Volkskrant Magazine iets aan doen. We openen vanaf 4 mei onze eigen tijdelijke galerie in Amsterdam. Via volkskrant.nl/inclusief is dan alles een maand lang te bestellen.

We vroegen een aantal van onze vaste fotografen en illustratoren om iets voor ons te maken dat we aan u, de lezer, kunnen aanbieden tegen een schappelijke prijs. Gelukkig waren al deze medewerkers even enthousiast over dit plan als wij. We verbinden een aantal voorwaarden aan deelname: het werk moet exclusief voor ons zijn gemaakt en de oplage blijft beperkt tot maximaal 100 exemplaren.

Kunst en eten in de Citroëngarage

Het is een markant en bekend gebouw: de voormalige Citroëngarage aan het Amsterdamse Stadionplein. Waar tot voor kort Franse auto's werden verkocht, is nu een culinaire en culturele hotspot aan het ontstaan. Er komt een kunstbeurs en er strijken twee tijdelijke restaurants neer.

In het noordelijke gebouw komt restaurant Citroën. Dit tijdelijke restaurant is een samenwerking tussen Niels Wouters (Hotel De Goudfazant en Café Modern) en Sander Louwerens (restaurant Lof). Boven op het dak komen kassen voor het verbouwen van groenten die in de gerechten worden verwerkt. Daar zal ook een terras verschijnen met uitzicht op het Olympisch Stadion en kan er petanque gespeeld worden.

Het restaurant wordt klein en exclusief. De stoelen en tafelkleden worden allemaal biggetjesroze. Waarom? Omdat er een partij goedkoop op de kop werd getikt van een Chinees op Marktplaats. Wouters en Louwerens zijn vol plannen en hangen een leuke culinaire stroming aan. Die helemaal geen stroming is, maar het beste kan worden omschreven als 'cuisine spontane'. Vanaf dit weekeinde geopend.

Met trots presenteren wij volgende week alle werken. Hierboven alvast een voorproefje van twee deelnemers. De werken kunt u vanaf 4 mei in het echt bekijken in de voormalige Citroëngarage aan het Amsterdamse Stadionplein.

Volkskrant Magazine-kunst vanaf 4 mei in de Citroëngarage, Stadionplein Amsterdam.

citroenrestaurant.nl

Deelnemers

- Anne Claire de Breij
- Monique Bröring
- Claudie de Cleen
- Raoul Deleo
- Paul Faassen
- Vincent van Gurp
- An-Sofie Kesteleyn
- Ellen Mandemakers
- Sasa Ostoja
- Robin de Puy
- Simon Wald-Lasowski
- Gerard Wessel
- Aisha Zeijpveld

Het restaurant tijdens de opbouwfase. Beeld
Het restaurant tijdens de opbouwfase.Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
Meer over