Volkskrant-correspondent Ana van Es genomineerd voor Journalist van het jaar

Vijf journalisten, onder wie twee duo's, zijn genomineerd voor de vakprijs Journalist van het jaar. Het gaat om Ana van Es, correspondent in het Midden-Oosten voor de Volkskrant, Zembla-journalisten Ton van der Ham en Norbert Reintjens, en Sarah Sylbing en Ester Gould, die de documentaireserie Schuldig maakten. De prijs wordt uitgereikt op 2 februari in het gemeentehuis van Hilversum.

Ana van Es tijdens de correspondentendagen op de Volkskrant-redactie. Beeld Marcel Wogram
Ana van Es tijdens de correspondentendagen op de Volkskrant-redactie.Beeld Marcel Wogram

De jury bestaat uit de redactie en de adviesraad van Villamedia, het vakblad voor journalisten. Reintjens en Van der Ham zijn volgens de jury genomineerd voor hun 'uitstekende onderzoek' naar ziekenhuiscalamiteiten.

Van Es heeft haar nominatie verdiend omdat ze 'niet alleen zoekt naar de grote en kleine verhalen, maar ook naar nieuwe manieren van storytelling'. Waarschijnlijk doelt de jury onder meer op haar reisverhaal Nachttrein naar Basra (+), waarin ze de ontstaansgeschiedenis van Irak en de huidige situatie in het door oorlog verscheurde land fraai door elkaar weeft.

Nominatie Ana van Es voor Journalist van het jaar

Lees hier alle verhalen van Ana van Es, correspondent in het Midden-Oosten voor de Volkskrant.

De zesdelige serie Schuldig, die Gould en Sylbing voor omroep Human maakten over inwoners van de Vogelbuurt in Amsterdam-Noord, bracht een discussie op gang 'over de bijzonder manier van schuldhulpverlening in Nederland'.

Eerdere winnaars waren de vorige jaren Bas Haan van Nieuwsuur, Olaf Koens van RTL Nieuws en de Volkskrant, en Rob Wijnberg van De Correspondent.

Meer over