Volkskrant Avond: Tips aan nieuwe raadsleden: 'Blijf humor zien' | Wordt er te veel gerookt in Netflixseries?

Goedenavond. De stembussen zijn bijna dicht. Om 21 uur wordt de eerste exitpoll van de gemeenteraadsverkiezingen verwacht. De laatste ontwikkelingen en de eerste uitslagen volgt u in ons liveblog. Verder in uw avondnieuwsbrief: het is de de nieuwste schoolpleinrage: squichies. Wat zijn dat? En waar komt die rage ineens vandaan?

Stemmen in het gemeentehuis in Rosendaal. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Stemmen in het gemeentehuis in Rosendaal.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Vandaag in het nieuws

Liveblog - Waarom juist over deze 6 gemeenten straks een exitpoll bekend wordt gemaakt
De gemeenteraadsverkiezingen van vandaag zullen het politieke landschap opnieuw veranderen. Volg het laatste verkiezingsnieuws en onze verkiezingstour langs stembureaus in dit liveblog.

Zelfs oprichter WhatsApp roept nu op: #DeleteFacebook
Het is hoog tijd, vindt WhatsApp-oprichter Brian Acton. Hoog tijd om Facebook te deleten. De miljardair voegt zich met de oproep bij het groeiende koor van critici.

Er wordt zoveel gerookt in Netflixseries dat de anti-rooklobby zich zorgen maakt
Uit onderzoek zou blijken dat in Netflixseries meer wordt gerookt dan in reguliere programma's.

Oer-Brexiteer Farage protesteert tegen uitstel van de Brexit zoals alleen hij dat kan: door dode vis in de Theems te gooien
Met veel omhaal heeft Nigel Farage woensdagochtend bij het Paleis van Westminster vanaf een vissersboot een dode vis in de Theems gegooid. Hiermee protesteerde de oer-Brexiteer tegen het uitstel van Brexit.

Nigel Farage gooit dode vis in de Theems. Beeld afp
Nigel Farage gooit dode vis in de Theems.Beeld afp

Video van de dag

Eten we in de toekomst een maaltijdshake met alle benodigde voedingsstoffen in plaats van een sappige karbonade met sperzieboontjes? Elfie Tromp probeerde het een weekend voor ons uit - en is verre van overtuigd van het 'vloeibare karton'. Wie wel enthousiast is, is filmmaker Matthijs Diederiks. Zijn overstap naar vloeibaar voedsel was zelfs zo ingrijpend dat hij zijn verjaardag verplaatste naar de dag dat hij met zijn poederdieet begon.

Vanavond op televisie

Rob Trip presenteert live vanuit TivoliVredenburg in Utrecht een uitzending rond de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de inlichtingenwet (NPO 1, 20.35 uur). In Zembla (21.15 uur, NPO 2) een aflevering over huisartsen in achterstandswijken met een veel te hoge werkdruk. Meer behoefte aan een film? Kijk Rush (23.00 uur, RTL 7), over de rivaliteit tussen Formule 1-coureurs Niki Lauda en James Hunt. Al onze tv-tips vindt u hier.

Op het witte Fiat-busje van de Utrechtse dienst Stadswerken is met plakband een kieslijst met kandidaten bevestigd. Op een oude tafel geplaatst voor de zijdeur liggen de stembiljetten. Beeld Aurélie Geurts
Op het witte Fiat-busje van de Utrechtse dienst Stadswerken is met plakband een kieslijst met kandidaten bevestigd. Op een oude tafel geplaatst voor de zijdeur liggen de stembiljetten.Beeld Aurélie Geurts

Het stembureau komt naar u toe deze verkiezingsdag: met drie busjes dwars door Utrecht
Op het witte Fiat-busje van de Utrechtse dienst Stadswerken is nu met plakband een kieslijst met kandidaten bevestigd. Op een oude tafel, geplaatst voor de zijdeur, liggen de stembiljetten. Buiten; de bus bleek te klein om de tafel er in te kunnen zetten. Van de Turkse groenteboer van het tegenover gelegen winkelcentrum is een blauw groentekratje geleend, dat als opstapje dient voor degenen die in de bus willen gaan stemmen. (+)

Waarom veelgebruikte antibiotica opraken (en artsen moeten uitwijken naar zwaardere middelen)
Artsen moeten steeds vaker zwaardere antibiotica voorschrijven, omdat minder ingrijpende middelen niet te krijgen zijn. De oorzaak? Voor producenten valt op de Nederlandse markt te weinig te verdienen. (+)

'Plus'-teken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u een abonnement nemen vanaf €2,50/week.

Cees Huijssoon - al 48 jaar in de raad - geeft tips aan beginnende raadsleden
Cees Huijssoon (79) is het op één na langst zittende gemeenteraadslid van Nederland - alleen Wiel Dreessen in Eijsden-Margraten moet hij laten voorgaan. Een van zijn adviezen: 'Wees niet bang voor het stoeptegelniveau.' (+)

Speelgoedrages: Vindt de juf het niks, dan is het leuk
Uit het niets zie je ze ineens op elk schoolplein: loom-elastiekjes, fidgetspinners of, zoals nu, squishies. Waar komt zo'n rage ineens vandaan? En wat trekt kinderen aan in Japanse knijppoppetjes en ander plastic spul? (+)

Kinderen van basisschool De Samensprong in Steenwijk met hun squishies. Verzamelen is deel van de lol. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Kinderen van basisschool De Samensprong in Steenwijk met hun squishies. Verzamelen is deel van de lol.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Verman jezelf (en andere dingen die je nooit tegen een depressieve dierbare moet zeggen)
Wat zeg je tegen een depressieve dierbare die zijn bed niet uit wil komen? Psycholoog Huub Buijssen (64) schreef een handleiding. Want als naaste ben je écht belangrijk voor het herstel. (+)

Sylvia had graag haar voorkeursstem uitgebracht op een kat
Sylvia Witteman wist wéér niet wat ze moest stemmen. Het stoorde haar ook dat de lui van Partij voor de Dieren geen dieren op hun kieslijst hadden staan. 'Ik had graag mijn voorkeursstem uitgebracht op een mager zwart katertje met groene ogen, of een lapjespoes.' (+)

Meer over