ReceptVolkskeuken

Volkskeuken: Risotto met worst

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Risotto van orzo met worst en rode wijn (hoofdgerecht, 4-6 personen)

Risotto van orzo met worst en rode wijn

Het leven gaat ook over verlies, uiteindelijk voor ons allemaal. Toen mijn moeder 16 jaar geleden overleed, was het verdriet immens groot omdat het veel te vroeg was, voor haar, voor ons. Toen onlangs duidelijk werd dat ook voor mijn vader het einde naderde, voelde ik vooral berusting. Hij had te veel pijn en hij wilde niet meer, dus het was goed zo.

Op het verdriet om zijn dood was ik niet voorbereid. Terwijl ik waakte aan zijn sterfbed kwamen er herinneringen boven die allang verzonken waren. Ik op zijn schouders, ik was een jaar of 5. Wandelend door onze tuin, mijn hand in zijn grote, warme hand.

Zoals al het goede in golven komt, komt ook verlies vaak in verschillende vormen tegelijk. Ik vertrok naar de uiterste punt van Long Island om te schuilen bij vrienden. Daar, op het strand van Montauk, waar de golven op de vloedlijn beukten, dacht ik aan mijn ouders, en wat ze ons geleerd hebben. Dat je je best moet doen, natuurlijk. Maar ook dat het belangrijk is om goed te eten en dat samen te doen, vooral dat.

Ik dacht aan de pech die een mens kan overkomen, zonder dat er een aanleiding voor is. En ik dacht aan de opdracht om het leven te leven met overgave, zelfs als je je verdrietig en alleen voelt.

Dus laten we eten, goed eten, samen eten. Troosteten, zoals deze risotto met orzo, een pastasoort die je kunt gebruiken in plaats van rijst.

Verwarm de bouillon. Giet een royale sliert olijfolie in een braadpan, en fruit er de sjalot en de knoflook in. Knijp het worstvlees uit het velletje, en verkruimel het in de pan. Bak even mee totdat de rauwe kleur is verdwenen. Strooi het venkelzaad erover, en doe daarna de orzo erbij. Schep goed om, een minuut of twee. Giet eerst de wijn erbij, en laat die even inkoken op hoog vuur. Draai het vuur laag, en giet de helft van de warme bouillon erbij. Laat 10 minuten pruttelen, roer af en toe, en schenk vervolgens de rest van de bouillon erbij. Laat nog 10 minuten pruttelen, blijf af en toe roeren, en controleer de orzo regelmatig op gaarheid. Als die goed is (beetgaar): meng de boter erdoor en kruid met wat zout en peper. Dien op in warme kommen. Parmezaanse kaas erover is een optie, maar beslist niet nodig. 

Ingrediënten

-1000 ml rundvleesbouillon

-olijfolie

-3 sjalotten, gesnipperd

-4 knoflooktenen, fijn gehakt

-400 gr verse varkensworst

-1 el venkelzaad

-600 g orzo

-500 ml rode wijn

-zout en peper

-100 g boter

-optioneel: Parmezaanse kaas

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over