TheaterrecensieVerliefd op Ibiza

Volgespoten condooms, dronken personages: platter dan in Verliefd op Ibiza kan haast niet ★☆☆☆☆

Alleen door Johnny Kraaijkamps vakman­schap kent de voorstelling nog enige waardigheid.

Johnny Kraaijkamp als Karla in Verliefd op Ibiza. Beeld Tom Sebus
Johnny Kraaijkamp als Karla in Verliefd op Ibiza.Beeld Tom Sebus

Jezelf durven zijn. Dat is dé trend op dit moment in de Nederlandse musical. Tijdens het Musical Awards Gala, afgelopen maand, werd het al duidelijk: Fun Home en Kinky Boots zijn belangrijk, omdat daarin hoofdpersonen spelen die zichzelf durven zijn. In dat geval een travestiet, een lesbisch meisje en haar homoseksuele vader.

Na de première van de musical Verliefd op Ibiza – gebaseerd op de gelijknamige film en tv-serie van Johan Nijenhuis – hebben we er nog twee ‘jezelf durven zijn’-personages bij: een transgender en een homoseksuele voetballer. Hoofdpersoon is Karla (vroeger Maarten), gespeeld door Johnny Kraaijkamp in diverse soepjurken. Samen met haar zoon (een uitgerangeerde zanger die ooit één hit had: ‘Meisjes in bikini’) en twee kleinzoons bestiert zij op Ibiza bed and breakfast Kashmir. Daar komen op hetzelfde moment een oude vriendin en een beroemde voetballer en zijn vloggende kindvrouwtje logeren. Het kibbelende stelletje wil er zijn huwelijksfeest geven. Maar o jee: voetballer Kevin valt als een blok voor de knappe kleinzoon in zijn goed zittende zomerpantalon. Kevin heeft, zoals hij het zelf zegt ‘jongensdromen’, maar er ‘staat ook een glasplaat voor zijn leven’. Voetballer én homo – het is onmogelijk. Intussen valt de oudere vriendin op de andere knappe kleinzoon.

De gesprekken gaan voornamelijk over neuken, tongen en volgespoten condooms. Personages zijn dronken of stoned, of allebei, en ze praten erg hard. De liedjes zijn futloos en bestaan, voor zover ze te verstaan zijn en niet vals gezongen, uit slappe teksten. De sfeer op feesteiland Ibiza zelf wordt samengevat door een plastic cactus.

Alleen door Kraaijkamps vakmanschap kent de voorstelling nog enige waardigheid. Het is een eiland ‘waar je alles moet naaien wat los en vast zit’, horen we in het slotlied. Inderdaad: jezelf durven zijn. Het is nauwelijks denkbaar dat het nóg platter wordt in de Nederlandse musical.

Verliefd op Ibiza

Musical

★☆☆☆☆

Door REP. Tekst Lucas de Waard, muziek Rutger de Bekker, liedteksten Theo Nijland, Leonie van der Klein en Tjeerd Gerritsen. Regie Joep Onderdelinden.

3/2, Delamar, Amsterdam; tournee.

Meer over