RECENSIE

Volgens Wijnberg is het goed om je slecht te voelen

De onorthodoxe therapeut Jeffrey Wijnberg bericht op onderhoudende wijze uit zijn praktijk. Consequent betoogt de 'provocateur' dat het goed is om je slecht te voelen.

Suzanne Weusten
null Beeld
Beeld

De patiënten die op het spreekuur van psychotherapeut Jeffrey Wijnberg komen, lijden aan het leven. Ze piekeren, zijn onzeker, vertonen dwangmatig gedrag en ga zo maar door. En dan voelen ze zich ook nog schuldig en minderwaardig omdat ze niet kunnen voldoen aan de maatschappelijke norm, schrijft Wijnberg in Beter van wel - Nog meer provocatieve psychologie. Hij schrijft zijn boeken - gemiddeld twee per jaar - om tegengas te geven aan de hedendaagse maatschappelijke stroming die eist dat mensen vrolijk en blij door het leven gaan.

Wijnberg werkt met een vlijmscherpe methode: de provocatieve stijl. In plaats van empathisch met de cliënt mee te hummen en oplossingen te zoeken voor diens ellende, versterkt hij het gepieker, geklaag en slachtofferschap. Je hebt groot gelijk dat je je zorgen maakt, zegt hij dan. Negatief denken heeft ook voordelen. Wie altijd beren op de weg ziet, zit er meestal naast, maar die ene keer dat er wel een beer op de weg is, kun je toch maar mooi een ramp voorkomen.

Jeffrey Wijnberg (non-fictie) Beter van wel - Nog meer provocatieve psychologie Een bundeling van drie eerdere boeken: Het neurotisch handboek, Dat moet ik nog een plekje geven en De zin van onzin. Met Sigmund-strips van Peter de Wit. Scriptum Psychologie; 210 pagina's; euro 17,95.

Het is een vreemde ervaring om een boek te lezen waarin consequent wordt betoogd dat het goed is om je slecht te voelen en wantrouwend en leugenachtig door het leven te gaan; waarin uitgebreid wordt beargumenteerd hoe fijn het is om je als slachtoffer op te stellen en waarom je elke vorm van kritiek uit de weg moet gaan. Maar het werkt wel. Na een paar hoofdstukken, waarin ook ik als neuroot wel iets herken, merk ik dat ik de problemen die Wijnberg opdist, ga relativeren. Nou, zo erg is het toch allemaal niet. En dat is precies waar de psychotherapeut op uit is.

De provocatieve visie bestaat uit twee principes die als een rode draad door al Wijnbergs boeken lopen. Een: het leven is ongerijmd, de mens ook, dus omarm het, daar word je gelukkiger van. Twee: weg met vage taal en vreselijk hulpverleningsjargon, zoals 'in je kracht staan' en 'een plekje geven'. Beter van wel is concreet en humoristisch geschreven, maar geeft, vergeleken met eerdere boeken, geen nieuwe inzichten. Voor degenen die kennismaken met de provocatieve psychologie is het een fijne samenvatting van eerder werk en een leerzaam en onderhoudend verslag uit de praktijk van een onorthodoxe therapeut.

Meer over