Tv-recensieJulien Althuisius

Volgens de Nederlandse televisie is er geen reden tot paniek

null Beeld

Zaterdagavond betreurden de Verenigde Staten hun eerste corona-dode. Op CNN ging dat gepaard met de specialiteit van het huis, hysterie. Wolf Blitzer, de presentator met de urgentste naam ter wereld, ontving in zijn studio Zeke Emanuel, onder Obama Special Advisor for Health Policy. Met een onnavolgbare rekensom legde Emanuel uit dat ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking in gevaar is. Er werd geschakeld naar een live persconferentie, waar een man met een leesbril op het puntje van zijn neus de laatste corona-updates gaf. ‘Ik wil de mensen eraan herinneren’, zei hij, ‘dat 80 procent van de gevallen mild is.’ Hij drukte mensen met ziekteverschijnselen op het hart niet naar school of naar het werk te gaan en - daar was-ie weer - iedereen moest goed zijn handen wassen. ‘More hand washing, less face touching’, omdat een advies in Amerika pas een advies is als het een slogan is.

null Beeld

Op zondagochtend vroeg presentator Rick Nieman bij WNL op zondag aan microbioloog Marc Bonten of wij in Nederland een corona-epidemie gaan krijgen. ‘Wij werken altijd met kansen’, zei Bonten. ‘En de kans is heel groot.’ Oké, paniek. ‘Maar’, ging Bonten verder, ‘voor de gemiddelde patiënt die dit gaat krijgen zal het bij heel milde symptomen blijven.’ Oké, geen paniek. Toch: het uitroeien van het virus (‘containment’) zal niet lukken, zei Bonten. ‘Dus we moeten naar mitigatie.’ Prima, goed verhaal, gaan we doen. Maar wat is het? Mitigatie, legde de microbioloog uit, houdt in dat de piek van een ziekte - en dus de belasting ervan op de gezondheidszorg - wordt gespreid. Bonten knikte zelfverzekerd, hij had er alle vertrouwen in dat we dit in Nederland goed gingen aanpakken. ‘Wir schaffen das’. Mitigatie, migratie: het is één pot nat.

Even later, aan tafel bij Buitenhof, wilde ook voormalig directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding Roel Coutinho niets weten van enige hysterie. ‘Er is nooit reden voor paniek’, zei Coutinho met een troostende glimlach. ‘Het is iets onverwachts, en dat maakt mensen zenuwachtig.’ Presentator Pieter Jan Hagens maakte zich zorgen over de toekomst van de zoönosen (infectieziekten die van dier op mens overgaan). ‘Die zullen blijven, die zullen we vaker zien en tegenkomen. Hebben we dat nog wel in de hand?’ ‘Nee’, antwoordde Coutinho zonder met zijn ogen te knipperen. De boodschap: we hebben niets in de hand.

En dat is precies wat ons zo bang maakt, had hoogleraar psychiatrie Damiaan Denys zaterdagavond bij Nieuwsuur al uitgelegd. Het corona-virus laat volgens hem vooral zien hoe onredelijk wij omgaan met bedreiging. ‘Het laat zien hoe angst werkt. Angst is altijd een beetje een leugen. Het is een gevoel van controleverlies.’ In het nieuws zien we op alarmerende rode kaarten de dreiging met de dag groeien, maar ‘aan de andere kant kunnen we er niets aan doen’, zei Deneys, ‘het ligt volledig buiten onze controle.’ Nu de mondkapjes en handgel overal zijn uitverkocht, kunnen we dat maar beter accepteren.

Meer over