Volbeat raakt de draad kwijt op Seal the Deal

Kijk niet vreemd op als de nieuwe Volbeat deze week debuteert op nummer 1 in de albumhitlijsten, in Nederland of waar dan ook. Het Deense rockkwartet wordt met elke nieuwe plaat populairder en dat was afgelopen zondag goed te zien op het Nijmeegse festival Fortarock, waar Volbeat als afsluitende headliner stond geprogrammeerd.

null Beeld
Beeld

Volbeat signeerde platen in Nijmegen en er stond een rij van een paar duizend fans. Van wie er honderden, na bijna twee uur wachten, moesten worden teleurgesteld. Hoe de band dat voor elkaar krijgt? In elk geval met veel speelplezier, dat dus ook van album Seal the Deal & Let's Boogie spat.

Volbeat maakt ongecompliceerde rock 'n' roll en mengt ongevaarlijke metal met country en rockabilly. Daarmee trekken de Denen zowel motorclubleden als jonge rockfans, simpelweg omdat de liedjes van Volbeat gaandeweg steeds aanstekelijker worden.

Op de zesde plaat staan een stuk of vijf echt leuke, stevig rockende popliedjes, zoals openingsnummer The Devil's Bleeding Crown en de aardige radiopopsong Black Rose, gezongen met rockheld Danko Jones.

null Beeld
Beeld

Daartegenover staan onverkwikkelijke draakjes als The Gates of Babylon (trillende Arabische gitaartoonladders) of Let it Burn, dat geschreven lijkt met het liedschrijfhandboek opengeslagen naast de blocnote.

En het ergste: na een nummer of zes raak je de draad volledig kwijt en lijkt elk nummer op het voorgaande: steeds dezelfde riffs, solo's en zanglijnen, en dan ook nog keurig geproduceerd - om gek van te worden.

Bij het eindelijk weer wat meer raggende Seal the Deal schrik je wakker uit een diepe slaap. Volbeat is meer een liveband. Maar dat telt niet, op de woensdagse cd-recensiepagina van de Volkskrant.

Volbeat, Seal the Deal & Let's Boogie, Capitol/ Universal

Meer over