Voir du pays, 0,03 seconde en The Radical Eye

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van militairen in Voir du pays tot de Nederlandse zwemploeg in 0,03 seconde.

Beeld uit Voir du pays Beeld
Beeld uit Voir du paysBeeld

1. Film: Voir du pays

Regie: Delphine en Muriel Coulin.

Militairen die terugkeren uit Afghanistan maken een tussenstop op Cyprus. De film volgt twee vrouwelijke militairen. Voir du pays is een onderzoek naar zowel oorlogstrauma's als de standvastigheid van vrouwen in een mannenwereld. De Coulins, die de film samen schreven en regisseerden, leggen een knappe dreiging over het verhaal van de ex-militairen.

Floortje Smit

2. Strips: Peyo - A retrospective

Fondation Folon, Ter Hulpen/ La Hulpe, t/m 27 augustus.

Pierre Culliford (1928 - 1992), beter bekend als Peyo, behoort tot de succesvolste Belgische striptekenaars. Deze overzichtstentoonstelling laat nauwkeurig de ontwikkeling zien van de 'zwiepstijl' van de striptekenaar achter de Smurfen. De kijker volgt Peyo's weg vanaf kindertekeningen tot aan diens loeistrak getekende grafische hoogstandjes.

Joost Pollmann

3. Film: 0,03 seconde

Regie Suzanne Raes.

Suzanne Raes volgde de Nederlandse zwemploeg in de lange aanloop naar de Olympische spelen in Rio de Janeiro in 2016. De onzekere Femke Heemskerk, de ongenaakbare Ranomi Kromowidjojo, de bij het grote publiek minder bekende openwaterzwemmers Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman. 2016 was ramp- én jubeljaar voor de zwemsport. Raes dringt door tot het hart van de topsport, zoals weinig andere documentaires.

Bor Beekman

4. Fotografie: The Radical Eye

Tate Modern, Londen, t/m 21 mei.

The Radical Eye in Londen is een adembenemende ode aan de kunstzinnige mogelijkheden die fotografie biedt. De tentoonstelling biedt een overzicht van Elton Johns privécollectie modernistische fotografie uit het begin van de 20ste eeuw, en is een regelrechte knock-out. We mogen van geluk spreken dat fotografie de plaatsvervangende verslaving van Sir Elton John werd. Maar voyeurs die verwachten zijn showbizz-carriere weerspiegeld te zien in 's mans fotocollectie komen bedrogen uit.

Merel Bem

5. Muziektheater: Pinkpop, een muzikaal liefdesverhaal

Van Frans Pollux en Jibbe Willems. Door Toneelgroep Maastricht. Tournee t/m 24 juni.

Deze gedurfde vorm van eigentijds volks- en muziektheater levert flinterdunne toneelscènes op. Maar de melancholische liedjes van Rowwen Hèze én hun liveoptreden zijn van grote klasse.Het popfestival in Landgraaf inspireerde Toneelgroep Maastricht tot een voorstelling die twee dingen in één is: een miniconcert met acht nieuwe liedjes van de nederlimboband Rowwen Hèze en een toneelstuk over Wiel, een gewone Limburgse man van 62 die aan alzheimer lijdt.

Hein Janssen

6. Beeldende kunst: Barbaren en Wijsgeren, het beeld van China in de Gouden Eeuw

t/m 20/8 in het Frans Hals Museum, Haarlem.

De Hollanders waren niet de eerste Europeanen in China, maar toen er in de 17de eeuw eenmaal met China gehandeld werd, raakten de Lage Landen wel diep onder de indruk. Niet alleen wilde iedereen Chinees porselein in huis, ook de Chinese cultuur sloeg aan: in 1675 was de eerste vertaling van de beroemde Gesprekken van filosoof Confucius een Nederlandse. Ook China kreeg, uiteindelijk, interesse in de westerse wetenschap. In Haarlem wordt de wederzijdse invloed en beeldvorming zichtbaar.

Wieteke van Zeil

Meer over