Dans

Voetbal, breakdance en spoken word versmelten in de dansshow FTBLL ★★★☆☆

Choreograaf Marco Gerris staat bekend om zijn werk met straatcultuur. FTBLL is een ode aan straatvoetbal, freestylevoetbal en breakdance, mét straatvoetbalicoon Edward van Gils.

Charissa Promes
Uit de dansvoorstelling ‘FTBLL’ van ISH Beeld Foto Sjoerd Derine
Uit de dansvoorstelling ‘FTBLL’ van ISHBeeld Foto Sjoerd Derine


De voorste rijen van de Meervaart vullen zich met roodfluwelen stoelverhogers. In het Amsterdamse theater zoeken jonge voetbalfans naar hun plek voor de gedurfde voorstelling FTBLL - Can you kick it van choreograaf Marco Gerris (ISH). In deze multidisciplinaire voorstelling versmelt straatvoetbal en freestylevoetbal met breakdance en spoken word. Bijzonder is de rol van straatvoetbalicoon Edward van Gils. Deze vernieuwende mix van straatculturen is kenmerkend voor Gerris’ producties: onlangs deed hij dit in Elements of Freestyle ook succesvol met extreme sports, break en basketbal.

In FTBLL wisselen de disciplines elkaar af, staan ze tegenover elkaar en bewegen ze door elkaar heen. De lichamen van de spelers verraden hun achtergrond: de voetballers duwen hun neus lichtjes naar voren, de breakers zijn te herkennen aan hun huppende loopje. Waar de breakers het publiek overdonderen met hun acrobatiek, valt bij de straatvoetballers hun connectie met de bal op.

Edward van Gils in FTBLL Beeld Foto Sjoerd Derine
Edward van Gils in FTBLLBeeld Foto Sjoerd Derine

Inherent aan voetbal is wel dat spelers geen natuurlijk oogcontact maken met het publiek, en dat is soms jammer. Toch voel je de spanning als de Hongaarse Kitti Szász, viervoudig wereldkampioen freestylevoetbal, haar bal heen en weer wiegt op de achterkant van haar nek, even wacht, en het ding dan soepel via haar oren naar haar kruin laat rollen. Fraai is het ook als de freestylers in duo of trio synchroon een truc uitvoeren.

Maar pas als een breaker een bal pakt, of een voetballer zich aan een handstand waagt, wordt hun gemeenschappelijke cultuur ontroerend voelbaar.

Scène uit 'FTBLL' van ISH Beeld Foto Sjoerd Derine
Scène uit 'FTBLL' van ISHBeeld Foto Sjoerd Derine

FTBLL - Can you kick it

Dans

★★★☆☆

Door ISH Dance Collective onder leiding van Marco Gerris. Met Pola Gomez, Rowdy Heinen, Achie Tarhouchi e.a.

15/5, Theater de Meervaart, Amsterdam. Tournee.

Meer over