VNU verkoopt belang in RTL 4 voor 175 miljoen

Uitgever VNU verkoopt zijn belang van 38 procent in RTL 4 aan het Duits-Luxemburgse mediabedrijf CLT. Deze betaalt volgens betrokkenen circa 175 miljoen gulden voor het aandeel....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Als onderdeel van de overeenkomst krijgt mede-aandeelhouder Veronica een optie op 5 procent van de aandelen. De Veronica Vereniging wenst een evenwichtiger eigendomsverhouding en heeft tot eind dit jaar het recht bedongen zijn belang van 35 procent naar 40 procent uit te breiden. Dit tegen dezelfde prijs die CLT aan VNU heeft betaald.

De zeggenschap over de Holland Media Groep (HMG) komt desondanks steviger in handen van CLT die het recht op eerste koop had. Belangrijke beslissingen, zoals de huidige reorganisatie van het televisiebedrijf, worden echter genomen door beide aandeelhouders. Volgens Veronica-voorzitter J. van der Reijden is bij de verkoop van het VNU-pakket de lijst van onderwerpen uitgebreid waarbij unanimiteit tussen aandeelhouders vereist is.

Uitgever VNU zegt tevreden te zijn met de verkregen prijs. Het bedrijf zoekt nog een koper voor zijn belang van 44 procent in de Belgische commerciële zender VTM. Op de beurs steeg de koers van VNU 1,70 gulden op 75,60.

Meer over