VNU neemt belang in eerder afgestoten Russische uitgeverij

VNU gaat het opnieuw proberen in Rusland. De uitgever van onder meer publieksbladen als Libelle, Margriet, Panorama en Playboy neemt een belang van 35 procent in Independent Media, de grootste uitgever van publiekstijdschriften in Rusland....

Van onze verslaggever

NOORDWIJKERHOUT

Vijf jaar geleden vertrok VNU uit Moskou. Het boterde niet meer tussen de uitgever en Derk Sauer, de oud-hoofdredacteur van Nieuwe Revu die in 1990 door VNU naar de toenmalige Sovjet-Unie was gestuurd om er te gaan pionieren. De samenwerking werd verbroken toen VNU Sauer niet steunde op het moment dat hij een krant wilde oprichten. Sauer verkoopt nu als een van de minderheidsaandeelhouders van Independent Media een deel van zijn belang aan VNU.

Volgens uitgever Bouwman kan met het geld van VNU de snelle groei van het Russische bedrijf worden gefinancierd. Hoeveel hij voor de deelneming betaalt, wil Bouwman niet zeggen. Independent Media, voortgekomen uit het door Sauer in 1992 opgerichte Independent Press, behaalde in 1996 een omzet van 40 miljoen dollar. Voor dit jaar wordt gerekend op 55 miljoen dollar omzet. Er werken 550 mensen.

Independent Media, waarin onder andere de Russische bank Menatep een belang heeft van 10 procent, geeft in licentie Russische edities uit van bladen als Cosmopolitan, Marie Claire en Playboy. Volgens Bouwman hebben de publiekstijdschriften samen een maandelijkse oplage van ongeveer 2 miljoen exemplaren.

Tot de groep behoren ook de Engelstalige The Moscow Times, het eveneens Engelstalige zakenblad Russia Review, en een Russisch weekblad over economie. Verder publiceert Independent Media financiële nieuwbrieven en de index van de Moskouse aandelenbeurs. Het bedrijf is twee jaar geleden ook begonen met het uitgeven van vaktijdschriften.

Meer over