ColumnLisa Bouyeure

Vlogger Tim kan waarschijnlijk onverstoorbaar verder gaan: ‘Hij mishandelt een meisje en toch vergeeft iedereen hem. wtf’

null Beeld

‘Het is kwarkie time, het is kwarkie time, het is kwarkie kwarkie kwarkie kwarkie kwarkie time!’ In een Instagramfilmpje bezingt Tim van Teunenbroek (22), beter bekend onder zijn YouTube-aliassen Snapking en DieTim, hoe hij zijn kwarkie mixt met een scheut limonadesiroop. ‘Slimpie, je weet toch, is kapot lekker, het gaat smaken als Danoontje dus je weet toch.’ Ik wist dat, moet ik heel eerlijk toegeven, nog niet, maar ik kan niet spreken voor al Tims Instagramvolgers (153.000) en YouTube-abonnees (434.000).

Wat ik wel wist, is dat de populaire vlogger nog geen twee dagen eerder werd veroordeeld tot drie maanden jeugddetentie waarvan twee voorwaardelijk, omdat hij zijn ex-vriendin (zij was indertijd 15, hij 17) had bedreigd, mishandeld, gestalkt en gedwongen tot het maken van seksfilmpjes, die hij vervolgens naar haar familie en schoolgenoten stuurde. In de uitspraak wordt onder andere dit bericht aan de vader van het meisje geciteerd: ‘Ey Papa van [slachtoffer 1] Maakt u dochter zulke foto’s Kijk Dit doet u dochter Jesus En zij wou zelf Alles Filmen Kkr hoer’. Niet bepaald het type door wie je je kroost wilt laten beïnfluencen.

Terwijl ik de uitspraak las, moest ik denken aan Donald Trump Jr., die in aanloop naar de Kavanaugh-hoorzitting met een ernstig gezicht verklaarde dat hij zich in deze tijd meer zorgen maakt om zijn zoons dan om zijn dochters. Niet omdat de kans bestaat dat de jongens in kleine Kavanaugh’tjes veranderen of hun grijpgrage opa achterna gaan, maar omdat ze weleens geruïneerd zouden kunnen worden door zo’n nare beschuldiging van seksueel misbruik. Brett Kavanaugh werd nog geen week later benoemd tot rechter in het Amerikaanse Hooggerechtshof, een ruïnering waarvoor ik zou tekenen.

En hoe zit het eigenlijk met al die andere te gronde gerichte drommels die een #MeToo-claim aan hun broek kregen? Komiek Louis CK is bezig met een comebacktour, dirigent Pieter Jan Leusink heeft net een Mattheüsmarathon achter de rug en Cristiano Ronaldo kocht deze week naar verluidt een Bugatti à 11 miljoen euro. Zeker, er zijn hier en daar ontslagen gevallen, maar de praktijk leert dat een breed scala aan aantijgingen geen obstakel hoeft te zijn bij het vinden van een nieuwe betrekking als, ik noem maar wat, het presidentschap van Amerika.

Vlogger Tim van Teunenbroek zegt te begrijpen dat zijn imago 'deze klap niet kan hebben'.  Beeld
Vlogger Tim van Teunenbroek zegt te begrijpen dat zijn imago 'deze klap niet kan hebben'.Beeld

Wellicht was vlogger Tim hiervan nog niet op de hoogte. Dinsdag schreef hij bij een Instagramfoto van zichzelf (krijtstreepjasje, hartjesballonnen, strak achterovergekamde haren) dat hij begrijpt dat zijn imago ‘deze klap niet kan hebben’. Een tikkeltje voorbarig, getuige de overwegend positieve reacties van zijn jonge fans, variërend van ‘Hella love voor deze man’ tot ‘Komt goed broer’. En wat zegt zo’n rechterlijke uitspraak nou helemaal? Joey waarschuwde dat we ons vooral niet moeten laten ‘misleiden door de media’, waar Bjorn zich al parafraserend bij aansloot: ‘Fuck die haters die alleen naar t nieuws luisteren t nieuws zijn stelletje flikkers komt goed man’. Zelf kon ik me net iets meer vinden in de reactie van Sabrina: ‘Hij mishandelt een meisje en toch vergeeft iedereen ’m. wtf’.

En Tim? Die was alweer druk met het promoten van zijn aankomende YouTube-programma in een ditmaal niet-kwarkgerelateerd Instagramfilmpje. ‘Een nieuwe liefdesserie, we gaan gewoon door man, maakt niet uit wat er gebeurt, je weet toch, tegenslagen, gewoon weer opstaan, ik ga altijd door voor jullie.’

Mocht hij op een dag verlegen zitten om ideeën, dan heb ik nog wel een multi-inzetbaar concept: dat het juist heel veel uitmaakt wat er gebeurt, dat je na een tegenslag gewoon even blijft liggen en dat daar dan geen enkele camera bij is. Je weet toch.

Meer over