Vlaamse tv neemt afscheid van de omroepster

Als één van de laatste omroepen van de wereld, stopt de Vlaamse publieke zender Eén deze zomer met de tv-omroepster. 'Dit is zonder twijfel een van de moeilijkste beslissingen die we de voorbije jaren hebben moeten nemen', verklaart netmanager Olivier Goris op de site van VRT Nieuws.

Dit beeld zien we binnenkort voor het laatst. Ook Eén stopt nu met de omroepsters. Beeld Eén
Dit beeld zien we binnenkort voor het laatst. Ook Eén stopt nu met de omroepsters.Beeld Eén

De omroepsters praten nog tot eind deze zomer in beeld de programma's van de Vlaamse tv-zender aan elkaar. Het schrappen van de nogal ouderwets aandoende functie is onderdeel van een nieuwe vormgeving voor de zender, die dit najaar wordt geïntroduceerd. Eén wil met een 'nieuwe en dynamische manier de kijker door de avond loodsen'. Er komt een combinatie van voice-overs en grafische vormgeving in de plaats.

Anno 2015 is het één van de laatste zenders die nog werkt met de omroepsters in beeld. In Nederland was het commerciële Yorin, het voormalige Veronica, in 2003 de laatste zender die met de omroepsters stopte. De publieke omroepen waren er al in 2000 mee opgehouden, waarvan de TROS als laatste.

Voor die tijd waren de omroepsters én omroepers tientallen jaren niet weg te denken van de Nederlandse tv, zowel bij de publieke omroepen als later bij de commerciële zenders. Bekende namen uit het tv-verleden zoals Ellen Brusse, Hans van der Togt, Viola Holt (toen Van Emmenes) en Sonja Barend begonnen hun tv-carrière met het het wegwijs maken van tv-kijkers door het aanbod van die bewuste avond.

Maar ook presentatoren die nog altijd op tv te zien zijn, hebben hun wortels in het avond aan avond live aankondigen van programma's. Onder hen Caroline Tensen (NCRV), Anita Witzier en Arie Boomsma (beiden KRO).

Historische beelden

Meer dan 60 jaar Vlaamse omroepsters: een impressie

Hoe zat het ook alweer in Nederland

Beeld & Geluid heeft een mooi overzicht van onze omroepster-geschiedenis

Anita Witzier in de jaren 90 als omroepster van Veronica Beeld YouTube/Veronica
Anita Witzier in de jaren 90 als omroepster van VeronicaBeeld YouTube/Veronica

Gehecht

In Nederland werd de functie tegen het eind van de jaren 90 al gauw 'oubollig' genoemd, maar in Vlaanderen bleek men te zeer gehecht aan de vertrouwde gezichten. 'Onze omroepsters zijn er altijd geweest, en daar raak je niet zomaar aan', verduidelijkt Goris. 'Maar televisie evolueert en vraagt nu een andere, snellere aanpak dan tien of twintig jaar geleden. Dan moet je als zender ook durven te erkennen.'

De omroepsters van Eén - Andrea, Eva, Geena Lisa en Saartje - nemen in de loop van de zomer afscheid. 'We vonden het een eer om een spreekbuis te zijn voor een zender die ons na aan het hart ligt. We willen al onze collega's bedanken. En vooral de kijkers. Bedankt om ons graag te zien', klinkt het nu alvast in een persbericht van de zender. De nieuwe vormgeving gaat begin september van start.

De studio van waaruit de omroepsters nu nog werken. Beeld Eén
De studio van waaruit de omroepsters nu nog werken.Beeld Eén
Meer over