Vlaamse publieke omroep heeft het moeilijk door bezuinigingen

Net als de Nederlandse NPO en de Britse BBC heeft de Vlaamse publieke omroep het moeilijk. De VRT moet veranderen en bezuinigen. Door een staking ging dinsdag het scherm op zwart.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De uitzendingen van de Vlaamse Radio- en Televisieomroep (VRT) zijn gisteren verstoord door vakbondsacties. Hoewel de acties oorspronkelijk gepland waren voor 6 tot 9 uur 's morgens, gingen ze door tot ver in de namiddag.

De uitzending van Het Journaal van de VRT van 13 uur, die normaal zou doorgaan, werd enkele keren gesaboteerd door VRT-werknemers. Het tv-scherm kleurde daardoor meermaals zwart, terwijl de nieuwslezer hoorbaar bleef. Enkele nieuwsreportages van het journaal gingen ook later van start.

Het ongenoegen bij de werknemers is veroorzaakt door het 'Transformatieplan' van de publieke omroep. Volgens de directie van de VRT moet de omroep 25 miljoen euro besparen tegen 2020 en zich concentreren op de kerntaken, die de Vlaamse regering voor de VRT heeft aangeduid.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Digitale markt

Samengevat komt die transformatie neer op meer duiding, kunst en cultuur. Zo moet de publieke omroep zich meer onderscheiden van de commerciële aanbieders als VTM en 2BE. De VRT zou vooral moeten laten zien wat deze bedrijven links laten liggen. Ook moet de VRT beter inspelen op de digitale markt. Door nieuwe spelers als Netflix bijvoorbeeld, die online televisieseries aanbieden, worden de ontspanningsprogramma's van de publieke omroep (vooral door jongeren) minder bekeken. In het aanbod van de VRT zal er minder ruimte zijn voor eigen series en sportprogramma's. Gevolg: 286 VRT-werknemers worden ontslagen.

'Omdat de VRT zoveel mogelijk taken wil uitbesteden aan externe partners, zijn er eigenlijk 400 banen bedreigd', zegt Els Verelst van de socialistische vakbond ACOD. 'De VRT wil niet alleen voor catering en security een beroep doen op andere bedrijven, maar ook voor technici die helpen bij het monteren van programma's. Op die manier gaat binnen de openbare omroep ook veel kennis verloren. We weten zelfs niet of we die kerntaken überhaupt nog kunnen uitvoeren.'

Een overleg van de vakbonden en de VRT-directie leverde gisteren niets. De VRT-woordvoerders waren niet bereikbaar voor commentaar. Vandaag vergaderen vakbonden en directie opnieuw.

NPO

De transformatie van de VRT doet denken aan de herstructurering van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Ook in Hilversum heeft de politiek ingegrepen en wordt er stevig bezuinigd. De NPO moet die zich meer concentreren op haar kerntaken, die volgens staatssecretaris van Media Sander Dekkker bestaan uit educatie, informatie en cultuur. 'De publieke omroep is er niet om dunnetjes over te doen wat je bij de commerciële ook al voorbij ziet komen', zei Dekker daarover. Het aantal omroepverenigingen dat zendtijd krijgt moet in 2016 zijn sterk zijn verminderd.

Ook elders in Europa bevindt de publieke omroep zich in zwaar weer. In juli maakte de Britse BBC bekend dat duizend werknemers zouden afvloeien, omdat de omroep tegen 2017 1,5 miljard pond (meer dan 2 miljard euro) moet zien te besparen. De staatsomroep zucht in Groot-Brittanië al jaren onder verwijten van partijdigheid in hara verslaggeving en oneigenlijke concurrentie voor niet-gesubsidieerde media.

Meer over