Vlaams Mediahuis dicht bij overname NRC Media

Het Belgische bedrijf Mediahuis en de Nederlandse investeringsmaatschappij Egeria beginnen onderhandelingen over een overname van NRC Media. Dat meldt NRC. Beide bedrijven besloten gisteren om exclusief verder te onderhandelen.

Redactie
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Beeld ANP
Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad.Beeld ANP

Daarbij wordt ook onderzocht in welke mate lezers kunnen participeren in de overname. De hoofdredactie van NRC reageert positief op het nieuws: 'Wij zijn positief over een mogelijke eigenaar die hecht aan kwaliteitsjournalistiek en, net als wij, volop inzet op innovatie.'

De Stichting Lux & Libertas - die de journalistieke belangen van de krant behartigt - liet eerder weten samen met een groep vermogende abonnees ook NRC Media over te willen nemen. Hiervoor is vandaag een speciale website online gegaan: wiekooptnrc.nl. De lezers van NRC Handelsblad en nrc.next moeten volgens de initiatiefnemers (oud-directeur Teun Gautier van uitgeverij De Groene Amsterdammer en campagnestrateeg Erik van Bruggen) 'een serieuze kans krijgen om NRC Media BV te kopen'. De site is niet betrokken bij de biedingen van Lux & Libertas.

De Standaard
Mediahuis, de nieuwe naam van de vorig jaar samengevoegde bedrijven Concentra en Corelio, is een van de grootste krantenbedrijven in België en geeft onder meer de titels De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg uit. Het is een concurrent van De Persgroep, dat in Vlaanderen eigenaar is van De Morgen en Het Laatste Nieuws en in Nederland kranten als de Volkskrant, AD en Trouw uitgeeft.

Investeringsmaatschappij Egeria, die vijf jaar geleden samen met onder andere mediaondernemer Derk Sauer NRC Media overnam, meldde afgelopen voorjaar dat ze een koper zocht voor de uitgeverij. Mediahuis en Egeria overleggen de komende weken met de ondernemingsraad en de redactieraad van NRC. Een eventuele overeenkomst moet worden voorgelegd aan de Nederlandse mededingingsautoriteit.

Meer over