Review

Vissen voor de keizer is geschiedenisles in romanvorm

Bij het lezen over Miyuki, hoofdpersoon in Vissen voor de keizer, de nieuwe roman van Didier Decoin (1945), dringt zich het beeld op van een Japanse manga-heldin, zo'n tenger meisje met grote, donkere ogen dat zich dapper door allerlei beproevingen slaat. De jonge weduwe Miyuki heeft een hachelijke taak op zich genomen. Ze zal de laatste vissen die haar echtgenoot, de karpervisser Katsuro, uit de rivier de Kusagawa haalde naar de hoofdstad Heian-Kyo brengen om ze daar, zoals haar man altijd deed, los te laten in de vijvers van de keizer. Het is rond het jaar 1000 en het is levensgevaarlijk voor een alleenreizende vrouw om zo'n tocht te ondernemen, helemaal met de vissen als bagage, in tenen, met leem waterdicht gemaakte manden. Je ziet haar ploeteren op steile hellingen, langs meren en door bossen. Ze wordt beroofd, moet als prostituee aan de slag, maar bereikt na vele manen toch het keizerlijk paleis.

Didier Decoin, Vissen voor de keizer (***), fictie.
Uit het Frans vertaald door Martine Woudt.
Meulenhoff; 320 pagina's; euro 19,99.

Geen gelegenheid laat Decoin - de Goncourt-winnaar werkte twaalf jaar aan deze roman - voorbijgaan om zijn kennis over het oude Japan tentoon te spreiden. Kledingstukken, hoofddeksels, wapens, de flora en fauna, maaltijden, goden, rituelen en geuren komen uitgebreid aan bod. Vissen voor de keizer is als interessante geschiedenisles verpakt in een avonturenroman. Echt spannend wordt het bijna nergens, daarvoor is het verhaal, ondanks wat gruwelijkheden, te zoetelijk.

De sensualiteit van Miyuki wordt in elk hoofdstuk benadrukt. Uit 'de onderkant van haar lichaam' stijgt een 'warme, fruitige geur' op, 'met een lichte rinsheid die een beetje deed denken aan het wrange vruchtvlees van kaki's'. Deze roman riekt naar onvervalst oriëntalisme, met een wat karikaturale manga-heldin in plaats van kwijnende geisha's.

Meer over