Viooltutje blijkt rouwdouw

Vorige maand kreeg Wes Craven op het Festival van de Fantastische Film een Lifetime Achievement Award voor zijn bijzondere verdiensten voor het horrorgenre....

Jan Pieter Ekker

Dat werd Music of the Heart, gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat eerder de documentaire Little Wonders opleverde. Waar vioolsnaren eerder dienden om doodsbange slachtoffers te wurgen, zet Craven de viool nu in om het publiek te ontroeren. Dat lukt maar ten dele; de horrorkoning weet slecht maat te houden in dit romantische melodrama.

Meryl Streep speelt violiste Roberta Guaspari, die met twee zoontjes achterblijft als haar man er met haar beste vriendin vandoor gaat. De volgende dag loopt ze tegen een jeugdvriend aan die haar introduceert bij de rectrix van een school in East Harlem. Daar gaat ze arme zwarte kindertjes viool leren spelen.

'Je leert onze kinderen melodietjes van dode blanken, zodat jij je goed voelt. En als je er geen zin meer in hebt, houd je er weer mee op', bijt een van de moeders haar toe. Maar Guaspari is anders. Het viooltutje blijkt een rouwdouw, die hemel en aarde beweegt als de school tien jaar later haar muziekprogramma uit geldgebrek wil stopzetten. Natuurlijk zwellen de violen aan als zij haar programma redt. Music of the Heart is sentimenteel tot op het bot.

Meer over