AlbumKlassiek

Violist Pekka Kuusisto brengt componist Nico Muhly en minimalmusiccoryfee Philip Glass bij elkaar ★★★☆☆

null Beeld

De New Yorkse componist Nico Muhly begon zijn loopbaan als manusje-van-alles bij de minimalmusiccoryfee Philip Glass. Geen gek idee, van de Finse violist Pekka Kuusisto, om de Amerikanen op één album bij elkaar te brengen. Maakt hij bij zijn aantreden als artistiek leider van het Noors Kamerorkest meteen een klapper. Want hoppekee, een wereldpremière.

Kuusisto speelt de solopartij in Muhly’s nieuwe concert voor viool en strijkorkest. De titel, Shrink, verwijst niet naar de psychiater, maar naar een procedure: gaandeweg de drie delen laat Muhly de toonsafstanden waarmee hij werkt krimpen. Qua klank laveert zijn vioolconcert tussen energieke, felle hoogten en een heiig landschap waarin het prettig mijmeren is.

Als coronaduo op afstand spelen Muhly en Kuusisto The Orchard van Glass: piano in Amerika, viool in Europa. Het stuk heeft meer smoel dan Kuusisto’s bewerking voor strijkorkest van Glass’ Derde strijkkwartet. Dat is minimalisme op z’n saaist: ritmisch gewriemel op voorspelbare akkoorden.

Pekka Kuusisto

First Light

Klassiek

★★★☆☆

Pentatone

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over