Kort en goed (of niet)Violaine Huisman

Violaine Huisman debuteert met boek over de onvoorwaardelijke liefde tussen ouders & kinderen (vier sterren)

Catherine is in 1947 geboren als ongewenst kind na een verkrachting, nauwelijks naar school geweest, ballerina en danslerares ondanks haar manke been. Ze zwemt in het geld van haar tweede echtgenoot, is verslaafd aan medicijnen en alcohol, manisch-depressief, destructief, beeldschoon en moeder van twee dochters van wie ze zielsveel houdt. Ze is mateloos in alles. Met zo’n moeder hoef je niets te verzinnen, je hoeft het alleen nog maar op te schrijven. Dat heeft Violaine Huisman gedaan. Haar debuutroman Autobiografie van mijn moeder is nu in trefzeker Nederlands vertaald door de beginnende literair vertaalster Sanne van der Meij.

Door de opzet van het boek en de beeldende schrijfstijl van Huisman stijgt het uit boven de gemiddelde, vaak pathetische familieverhalen over bijzondere moeders. Ze begint met een deel dat is geschreven vanuit het perspectief van haar en haar twee jaar oudere zusje Elsa. Ze wonen met z’n drieën in een chique buurt in Parijs, leven van het geld van hun vader en houden hun moeder op de been. Als het nodig is, bellen ze de hulpdiensten. Het is volstrekte chaos. De schrijfster ordent haar verhaal niet in hoofdstukken, alinea’s zijn er ook nauwelijks. Als lezer krijg je het vanzelf benauwd. Daarna komt een deel waarin Huisman het levensverhaal van haar moeder chronologisch opschrijft en duidt. Nu begrijp je de chaos uit het begin, je begrijpt hoe het zover heeft kunnen komen. Ook hier dicht bedrukte pagina’s, waarop Huisman soms wat langdradig is door een teveel aan details. Maar dat past wel bij de mateloosheid van haar moeder. Het laatste, kortste deel van het boek, over de dood, de uitvaart en de verstrooiing van de as van Catherine is, vergeleken met de rest, sober te noemen.

Met dit eerbetoon heeft Violaine Huisman haar moeder recht gedaan en tegelijkertijd een boek geschreven over onvoorwaardelijke liefde tussen kinderen en hun ouders. Nu is het afwachten of er nog meer in haar pen zit.

Violaine Huisman: Autobiografie van mijn moeder
Uit het Frans vertaald door Sanne van der Meij.
De Geus; 253 pagina’s; € 19,99.

Meer over