Villagers frist oudere liedjes op

Best vreemd eigenlijk: nog geen jaar na zijn derde album komt de als Villagers werkende, Ierse songschrijver Conor O'Brien met een plaat waarop hij de helft van die nieuwe liedjes overdoet. En dat terwijl Darling Arithmetic, waarop nummers als Courage en So Naïve ook al stonden, een voor zijn doen sober klinkende plaat was.

Maar het zijn niet de recentste liedjes die hier het meest opvallen. O'Brien wilde vooral zijn oudere liedjes een nieuw geluid geven, lijkt het. Niet zozeer beter, als wel anders, meer met een live-gevoel gespeeld.

De liedjes van zijn eerste twee albums waren vaak wat zwaarder aangezet dan nodig, terwijl O'Brien eigenlijk solo of in kleine bezetting live toch de meeste indruk maakte. Het idee om een dag lang, in kleinere bezetting, een selectie uit zijn beste repertoire opnieuw op te nemen, is dus zo gek nog niet.

Vooral oudere nummers als Set The Tigers Free en My Lighthouse klinken opgefrist. Het nieuwe arrangement van The Waves is zelfs fraaier dan het origineel. Alles vormt meer een geheel dan voorheen, maar om Darling Arithmetic ervoor in de kast te laten staan: nee.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over