Vijf sterren voor Stevie Wonder live

Voor het eerst in zestien jaar is de soulartiest weer live te bewonderen. In Ahoy maakt hij diepe indruk door het ijzersterke repertoire met een virtuoze band te spelen.

Van onze verslaggever Pablo Cabenda

Of het nou geïmproviseerde spreekkoren betreft ter aanmoediging van Barack Obama of het hele eerste couplet van My Chérie Amour. En als het inmiddels 58-jarige voormalig wonderkind, de multi-instrumentalist en muziekvernieuwer Ahoy hoort galmen, verschijnt er een glimlach op zijn gezicht zo breed als het klavier van zijn vleugel.

In de tournee die de grand old man van de soul vorig jaar in de Verenigde Staten startte, speelt Wonder een verbluffende staalkaart van zijn repertoire. De dood van zijn moeder deed hem beseffen wat de helende krachten van muziek zijn en hij besloot voor het eerst in 16 jaar weer te gaan toeren. De man moet tegelijk hebben beseft dat diezelfde helende krachten in de jaren tachtig enigszins tegen hun houdbaarheidsdatum waren aangelopen, want Wonder zingt en speelt voornamelijk zijn grootste artistieke successen uit de jaren zeventig.

Spelplezier
Maak dan de optelsom: De veteraan allang bevrijd van elke bewijsdrang, nog steeds vervuld van spelplezier plus een ijzersterk repertoire dat de muziekhistorie zwart en progressief heeft gekleurd plús een gedisciplineerde virtuoze band en het moet wel heel raar lopen wil je niet een historisch concert ervaren. Wonder in Ahoy is niet minder dan dat.

In tweeënhalf uur komt alles waar je de musicus om kunt bewonderen over het voetlicht.

De jazzy freewheeling Stevie Wonder die soepel overschakelt van Rodrigo’s Concierto de Aranjuez, deze keer voor mondharmonica en toetsen, naar Chick Corea’s Spain. Daarin krijgt elk bandlid de gelegenheid om te soleren om uiteindelijk glorieus uit te komen bij het latin pianomotief van zijn eigen Don’t You Worry Bout A Thing.

Dampend
De dampende toetsenfunk van Superstition en Higher Ground, met dat typische klavecimbelgeluid van Wonders clavinet. De naïeve charme van liefdesliedjes als You Are The Sunshine Of My life. Tot alles uitbarst in de opwinding van Signed, Sealed, Delivered, Sir Duke en I Wish.

Alles gespeeld met een niet te stuiten natuurlijke drang van de muzikant om dat te delen. Wonder heeft dat opmerkelijke talent om zich door zijn muziek te laten verrassen, daarvan tot in zijn vingertoppen te genieten, zichzelf op te tillen en iedereen in een blijmoedige democratische transcendentie mee te nemen. Daarom is meezingen met Stevie Wonder eerder een verheffende ervaring dan een obligaat publiekstrucje en vergeef je hem met het grootste gemak zelfs de marsepeinen oorvulling van I Just Called To Say I Love You.

De Amerikaanse soullegende met zijn dochter tijdens zijn optreden in Ahoy, Rotterdam. (ANP) Beeld
De Amerikaanse soullegende met zijn dochter tijdens zijn optreden in Ahoy, Rotterdam. (ANP)
Meer over