Vijf genomineerden voor VSB Poëzieprijs bekend

Vijf dichtbundels dingen mee naar de VSB Poëzieprijs, de jaarlijkse onderscheiding voor de beste Nederlandstalige poëziebundel van het afgelopen jaar. De genomineerde titels zijn 'Zelf' van Pieter Boskma, 'Het was wat was' van Geert van Istendael, 'Idyllen' van Ilja Leonard Pfeijffer, 'De werkelijkheid' van Toon Tellegen en 'Wij zijn evenwijdig' van Maud Vanhauwaert.

Ilja Leonard Pfeijffer is één van de genomineerden Beeld anp
Ilja Leonard Pfeijffer is één van de genomineerdenBeeld anp

Juryvoorzitter Kees 't Hart maakte de namen bekend in het VPRO-programma Nooit meer slapen op NPO Radio 1. Aan de VSB Poëzieprijs is een geldbedrag verbonden van 25.000 euro. De bekendmaking van de winnaar vindt plaats op 27 januari, aan het begin van de jaarlijkse Poëzieweek.

De jury boog zich dit jaar over 114 dichtbundels, zeven meer dan vorig jaar. Volgens de jury kwamen vertrouwde thema's terug als 'de zoektocht naar de eigen identiteit, het spel met werkelijkheid en verbeelding en het verlangen naar taalkunst'. Daarnaast zag de jury een tendens van 'expliciet politiek engagement in de vorm van kritische reflectie op de economische en ecologische crises'.

Meer over