Vijf documentaires om in januari voor thuis te blijven

Documentaires zijn ideaal vermaak. Dikwijls grappig, soms schokkend, altijd leerzaam. De Volkskrant selecteert elke maand docu's op televisie en internet om voor thuis te blijven.

Beeld Krista van der Niet

1 Dorp, 1 Postcode, 43 Miljoen

Nederland is sinds gisteren weer miljonairs rijker dankzij de oudejaarstrekking van de Staatsloterij. Precies een jaar geleden hadden inwoners van het Zeeuwse dorpje Vrouwenpolder geluk toen hun postcode goed bleek voor miljoenen euro's. De PostcodeKanjer bedroeg 43 miljoen.

BNN-baas Patrick Lodiers, zelf opgegroeid in Vrouwenpolder, was erbij. Een jaar lang filmde hij wat er gebeurde met de mensen die in één klap multimiljonair werden in de winnende straat en met de mensen die even verderop woonden en een paar ton kregen. Tegelijk waren er buren die geen loten hadden en dus ook geen extra nullen op hun bankrekening. Lodiers ouders bijvoorbeeld. Zijn moeder heeft er spijt van. Zijn nuchtere Zeeuwse vader niet, want hoe kun je spijt hebben van iets dat je nooit hebt gehad?

1 Dorp, 1 Postcode, 43 Miljoen laat zien hoe een simpel dorp verandert door een bijzondere gebeurtenis. Hoe hecht blijft een gemeenschap als het gras van de buurman daadwerkelijk groener is? Als hij wél een dikke auto voor de deur heeft staan en zich te buiten gaat aan zonnepanelen en een dure eethoek? En brengt zoveel geld nieuwe zorgen met zich mee?

vrijdag 2 januari, 21:30 uur, NPO 1

(Lees ook de Volkskrant-reportage die Anneke Stoffelen schreef over het nieuwbakken miljonairsdorp.)

Beeld Nationale Postcode Loterij

Marco: De weg terug

In 2008 maakte Denise Janzée als een film over haar moeder, actrice Willeke van Ammelrooy. Haar vader die zelfmoord pleegde toen Denise nog heel jong was, was eerder al aan de beurt. Stiefvader Marco Bakker is nummer drie om door Janzée geportretteerd te worden. De grijze operetteprins reed onder invloed van alcohol in 1997 een vrouw dood in de parkeergarage van de Amsterdam Arena. Hij werd veroordeeld en raakte zijn rijbewijs kwijt.

In de intieme documentaire laat Janzée zien welke gevolgen het ongeluk had voor haar stiefvader. Dag uitverkochte zalen, dag charmant imago. Jaren kon Bakker niet meer zingen, hun mooie huis raakten ze kwijt. Langzaam krabbelt hij weer uit het dal, maar zestien jaar later is de schaduw nog niet verdwenen. 'Je moet terugknokken, maar dat gaat mondjesmaat.'

donderdag 1 januari, 21:10 uur, NPO 2

(Klik hier voor een interview met Denise Janzée uit de Volkskrant van afgelopen dinsdag.)

Marco Bakker verhuisde terug naar zijn geboorteplaats Beverwijk.Beeld NFF

Schwarze Schar

Bekend met de televisieserie Sons of Anarchy? De fictieve motorclub uit het Californische stadje Charming blijkt gewoon echt te bestaan. Maak kennis met de leden van Schwarze Schar, een Duitse motorclub van outlaws en oud-neonazi's. Dikke bikes, leren hesjes met doodshoofd achterop, een strakke hiërarchische structuur met president en vice-president aan het hoofd en de nodige zaakjes die het daglicht niet kunnen verdragen.

De hippe vogels van Vice gingen op bezoek bij deze motorbende. Nieuwe leden krijgen verplicht dezelfde vier letters aan de binnenkant van hun lip getatoeëerd: SSFI, afkorting voor Schwarze Schar für immer. Eenmaal binnen, is weggaan geen optie. De club is familie. De heren zweren hun oude racistische verleden achter zich gelaten te hebben - beetje ongelukkig dat Schwarze Schar twee keer met een S begint - maar echte engeltjes zullen het nimmer worden. Van particuliere illegale klusjes tot georganiseerde misdaad, het hoort erbij. Zo is het vooral vice-president Basti die uitlegt wat alles inhoudt. De president is namelijk tijdelijk onbeschikbaar. Hij is 'op een door de staat betaalde vakantie' en nee, daarover mag Basti verder echt niets zeggen.

Online te bekijken via Vice.

Beeld vice

Erbarme Dich

Iets nieuws op het Rotterdamse filmfestival dit jaar: IFFR Live. Enkele films worden tegelijkertijd in Rotterdam en allerlei andere Europese zalen vertoond. Online meekijken kan ook. Na afloop is er een Q&A met de filmmakers via Twitter.

Een van de titels die op deze manier te zien is, is de documentaire Erbarme Dich. Ramon Gieling gaat hierin op zoek naar het geheim van de Matthäus Passion. Een paar jaar geleden deed Gieling iets soortgelijks in zijn film Over Canto, rond de bezwerende compositie Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Nu onderzoekt hij wat er zo bijzonder is aan dit wereldberoemde werk van J.S. Bach. Wat maakt de Matthäus zo geliefd? In een verlaten kerk met een groep daklozen als publiek vertellen mensen, onder wie operaregisseur Peter Sellars en schrijfster Anna Enquist, over hun verhouding met deze barokmuziek. Onder leiding van dirigent Pieter Jan Leusink zorgt The Bach Choir & Orchestra of the Netherlands voor de muzikale hoofdmoot.

Zondag 25 januari, 16:00 uur, RSVP op Facebook

(Tekst loopt door onder de video.)

Beeld keyfilm

Schorem

De baard blijft voorlopig hip. De zorgvuldig gegroomde baard wel te verstaan. Met haren precies daar waar ze moeten, niet te lang, niet te kort en desgewenst ingesmeerd met pommade of iets anders uit een ouderwets ogend potje. Met de terugkeer van de baard deed ook de barbier weer zijn intrede. Het Rotterdamse Schorem Haarsnijder en Barbier is een plek voor mannen, door mannen. Geen gezeik, geen vrouwen, hier kammen, scheren, knippen en snijden barbiers Leen en Bertus elke man weer knap.

De Rotterdamse shop is niet uniek in zijn soort, maar wel de eerste die zo populair werd. De wachtlijst is lang en mannen komen van ver om zich door Leen en Bertus onder handen te laten nemen. BNN filmde de ambachtsmannen een jaar lang. Verplicht kijkvoer voor elke zichzelf respecterende hipster.

donderdag 1 januari, 20:28 uur, NPO 3

Meer over