OmslagAnimal Farm

Vijf alternatieve omslagen voor George Orwells politieke fabel Animal Farm

George Orwells politieke fabel Animal Farm blijft inspireren.

Sinds 2006 organiseert uitgeverij Penguin een jaarlijkse ontwerpwedstrijd voor studenten aan kunstacademies. De opdracht luidt een alternatief omslag voor een klassieke Penguintitel te maken, in de categorieën fictie, non-fictie en jeugdboek. Vorig jaar was de fictietitel To Kill a Mockingbird van Harper Lee, dit jaar is het George Orwells Animal Farm, een snijdende politieke fabel uit 1945 over het totalitarisme.

De jury onder voorzitter Jim Stoddart, Penguins art director, beoordeelde 2.185 inzendingen uit Engeland, Ierland en Australië en selecteerde tien ontwerpen voor de shortlist. De winnaar mag vier weken meedraaien op de Penguinredactie in Londen en krijgt 1.000 pond toe.

Mooi is hoe in haast alle inzendingen de hoofdfiguur van Orwells fabel, het naar Jozef Stalin gemodelleerde varken Napoleon, terugkomt. Simon Breese (Billy Blue College of Design, Australië) zet een geüniformeerd zwijn met bebloede poten in het hart van een poster in sovjetstijl. De klare belettering is een vondst: Breese ontleende die aan de testkaart van een opticien.

Sinister is ook het omslag van Sascha Sendlbeck (University of Derby), al zijn de visuele referenties hier troebeler: de karikatuur van een aan de touwtjes trekkend zwijn herinnert minder aan de beeldtaal van het bolsjewisme dan aan de antisemitische propaganda in het Derde Rijk.

Raemarie Lee (Kingston University) en Louis Hartley (Northumbria University) zoeken het in abstractie. Het varken van Lee is geestig teruggebracht tot een minimalistische snuit. Hartley gaat nog verder: de rode streep door het isgelijkteken verbeeldt het verraden gelijkheidsideaal in het communisme.

Inzendingen voor de Penguin Student Design Award 2018 (uitslag op 20 juni)

Simon Breese Beeld
Simon Breese
Joshua Payne Beeld
Joshua Payne
Sascha Sendlbeck Beeld
Sascha Sendlbeck
Raemarie Lee Beeld
Raemarie Lee
Louis Hartley Beeld
Louis Hartley
Meer over