RecensieVieze vuile rotstreken

Vieze vuile rotstreken is fantasierijk, licht absurdistisch en een beetje tragisch jeugdtheater (vier sterren)

Vieze Vuile Rotstreken Beeld Bas de Brouwer
Vieze Vuile RotstrekenBeeld Bas de Brouwer

Ze heeft wel wat weg van Mathilda, de ongewoon slimme meisjesheldin uit het gelijknamige boek van Roald Dahl. Map Albatros heet het vroegwijze meisje dat de jeugdvoorstelling Vieze vuile rotstreken tot een net zo aangename ervaring maakt als het lezen van een boek van Dahl.

Map (Rosa van Leeuwen) moet de atlaswinkel van haar moeder bestieren, terwijl die op expeditie is naar de Zuidpool. Hoewel de moeder halverwege de voorstelling nog een briefje stuurt als teken van leven, is er van een vader überhaupt geen sprake. Map is dus in haar eentje. En ze krijgt te maken met het naderende faillissement van de winkel, een boosaardige opkoper en een irritante dame van Jeugdzorg. O, en er waart ook nog een onzeker spook door de winkel.

Schrijfster Jorieke Abbing en regisseur Roeland Hofman maakten een jeugdvoorstelling (8+) die voor jong en oud aanstekelijk is. Zwaardere thema’s als eenzaamheid, armoede en kindermisbruik komen op een lichte manier aan de orde. Het zijn vooral de weemoedige countryliedjes, die aangeven dat er hier meer aan de hand is dan de oppervlakkige – maar daarom niet minder leuke – vieze vuile streken van een reeks bizarre personages.

Zo is er bijvoorbeeld meneer Borrelwater (Ian Bok), een echt gemene man die de 9-jarige Map in zijn café laat werken om een schuld af te betalen. Hij heeft ook een dochter, Tilda (Carina de Vroome), een gothic tiener met morbide obsessies. En dan is er nog het winkelspook (Tobias Nierop), dat banger is van mensen dan mensen van hem. Deze drie acteurs spelen daarnaast nog andere excentrieke rollen. Fantasierijk, licht absurdistisch en een beetje tragisch jeugdtheater, heel knap.

Jeugdtheater
Vieze vuile rotstreken (8+) (****)
Van: Jorieke Abbing, Roeland Hofman. Regie: Roeland Hofman. 17/11, Jeugdtheater De Krakeling, Amsterdam. Tournee t/m 12/1.

scene uit Vieze Vuile Rotstreken Beeld Bas de Brouwer
scene uit Vieze Vuile RotstrekenBeeld Bas de Brouwer
Meer over