Vier Nederlandse romans in race voor prestigieuze literatuurprijs

Op de longlist van de IMPAC Dublin Literary Award, een grote internationale literatuurprijs die sinds 1996 bestaat, staan dit jaar vier Nederlandse titels: The King van Kader Abdolah, Bonita Avenue van Peter Buwalda, News from Berlin van Otto de Kat (pseudoniem van Balans-uitgever Jan Geurt Gaarlandt), en Summer House With Swimming Pool van Herman Koch.

Screenshot van de website met daarop de genomineerden voor de literatuurprijs, met onder meer Bonita Avenue. Beeld Screenshot
Screenshot van de website met daarop de genomineerden voor de literatuurprijs, met onder meer Bonita Avenue.Beeld Screenshot

Bibliotheken uit 118 landen hebben in totaal 160 boeken geselecteerd. Met vier titels uit één land staat Nederland op gelijke hoogte met Zuid-Afrika, en maar iets onder Duitsland (6 titels). Onder de geselecteerden bevinden zich vele grote namen als Ian McEwan, David Mitchell en Marilynne Robinson, Haruki Murakami, Ali Smith, Martin Amis en Juli Zeh.

100.000 euro

Op 9 juni 2016 zal bekend worden gemaakt wie de winnaar is van de met 100.000 euro gedoteerde prijs.

In 2010 won de schrijvende hovenier Gerbrand Bakker de prijs voor de roman The Twin, de Engelse vertaling van zijn eerste roman Boven is het stil (2006).

Meer over