Vier keer Bobby, 'Ha, ha ik lach!'

De auteur watertandt. Ha, zeemansliederen van kapitein Haddock! Stel je eens voor, zangpartijen van de Milanese nachtegaal Bianca Castafiore - in het echt....

Van onze correspondent Rob Gollin

De componist popelt. Natuurlijk, musicalmuziek. Maar ook filmische elementen. Avontuur. Indiana Jones. Etnische klanken, die zullen er ook zijn. En later misschien wel een suite voor symfonisch orkest.

Kuifje, de musical, komt eraan. Woensdag zijn in Brussel de plannen gepresenteerd. De eigenaren/bewakers van het erfgoed van striptekenaar Hergé, de onderneming Moulinsart, hebben bij eerdere voorstellen altijd de boot afgehouden. Maar nu een in de ogen van directeur Nick Rodwell heus dreamteam aanklopte, ging de argwaan overboord.

Frank Van Laecke (La Bohème, Jekyll & Hyde, Jesus Christ Superstar) regisseert, Seth Gaaikema (My Fair Lady, De Drie Musketiers, Les Misérables) schrijft en Dirk Brossé (La Soledad de America Latina, Sacco & Vanzetti, de soundtrack voor Daens) componeert. Dat ze Kuifje allemaal altijd al als een ware held hebben beschouwd, spreekt vanzelf.

Het publiek zal nog wel even geduld moeten hebben. De première is voorzien op 15 september 2001. Waar is nog onduidelijk. Het kan België worden, maar Frankrijk en Nederland behoren ook tot de mogelijkheden. De productie zal gelet op de uitgebreide decors zeker zes maanden in een theater moeten kunnen draaien.

Audities beginnen in februari volgend jaar. De cast zal bestaan uit een dertigkoppig ensemble met zo'n twintig figuranten. Dat er zowel een Frans- als Nederlandstalige versie op de planken komt, maakt de zoektocht er niet eenvoudiger op.

De producenten, Tabas & co, zullen maar liefst vier hondjes moeten vinden en laten trainen: Bobbie (NL), Milou (F) en hun plaatsvervangers.

Het verhaal is al wel bepaald. Uit de lange reeks avonturen van de dappere en rechtschapen journalist viel de keus op het dubbelalbum De 7 kristallen bollen en De Zonnetempel. Volgens regisseur Van Laecke bevat het scenario een fraaie mengeling van spanning, humor en diepgaande emoties.

Auteur Gaaikema sprak gisteren van 'een van mijn grootste uitdagingen uit mijn leven'. Uit de platte figuren uit de strip moet hij karakters creëren, 'waar je omheen kunt lopen'. Hij zal veel speelruimte opeisen. Want inderdaad, kapitein Haddock heeft nog nooit een compleet zeemanslied vertolkt, en operadiva Castafiore is niet veel verder gekomen dan 'Haaa, ik lach bij 't zien van m'n schoonheid in dees spiegel'.

De auteur weet zich op de vingers gekeken door Moulinsart. Maar hij verwacht geen verbeten confrontaties over de teksten. 'Je merkt het snel: we denken op hetzelfde niveau. De ziel van Kuifje mag niet worden verloochend.'

Meer over