Nieuws

Vier belangrijkste acteursprijzen SAG Awards alle naar acteurs uit etnische minderheden

De online-uitreiking van de SAG Awards, de prijzen van de Amerikaanse acteursvakbond Screen Actors Guild, is een triomf voor acteurs uit etnische minderheden geworden. In de vier belangrijkste filmcategorieën wonnen zondag Viola Davis (Ma Rainey’s Black Bottom), Youn Yuh-jung (Minari), Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah) en Chadwick Boseman (Ma Rainey’s Black Bottom).

Mark Moorman
Acteurs waren online aanwezig bij de uitreiking van de SAG Awards. Rechtsboven Youn Yuh-jung, die een onderscheiding kreeg voor haar rol in Minari. Beeld Reuters
Acteurs waren online aanwezig bij de uitreiking van de SAG Awards. Rechtsboven Youn Yuh-jung, die een onderscheiding kreeg voor haar rol in Minari.Beeld Reuters

Deze laatste prijs werd postuum uitgereikt: Boseman overleed in augustus 2020 en won met zijn laatste rol ook al een postume Golden Globe en is tevens genomineerd voor een Oscar.

De SAG is de enige organisatie die een prijs voor beste prestatie van een complete cast uitreikt. Deze groepsprijs ging dit jaar naar de cast van The Trial of the Chicago 7, een film van Aaron Sorkin over het geruchtmakende proces tegen een aantal politieke activisten die waren opgepakt bij een demonstratie tijdens de Democratische conventie in Chicago in 1968. De film van Sorkin is tevens genomineerd voor de Oscar voor Beste film.

In de televisiecategorieën domineerde Netflix met prijzen voor Anya Taylor-Joy (The Queen’s Gambit), Jason Bateman (Ozark) en Gillian Anderson (The Crown). Mark Ruffalo won voor zijn rol in de HBO-serie I Know This Much Is True.

Opvallende afwezige bij de winnaars van de SAG Awards was Nomadland van Chloé Zhao, die nog altijd wordt gezien als een topkandidaat voor de Oscar voor Beste film. De Oscars worden dit jaar op 25 april uitgereikt. De organisatie gaat nog steeds uit van een ceremonie waarbij de genomineerden aanwezig zullen zijn.

Meer over