RecensieEen goed mens

Victor Reinier en Jules Croiset zijn een aan elkaar gewaagd duo in Een goed mens ★★★☆☆

In anderhalf uur tijd volgen we de twee in een aantal ontmoetingen waarin ze steeds dieper in hun eigen en elkaars verleden afdalen. Wat hen bindt, is de wil om langzaamaan te verdwijnen.

Jules Croiset en Victor Reinier Beeld Ben van Duin
Jules Croiset en Victor ReinierBeeld Ben van Duin

‘Je bent bang voor de dingen die komen gaan. De aftakeling. Het einde.’ Dat zegt de Dokter (Jules Croiset) tegen zichzelf aan het slot van het toneelstuk Een goed mens van Flip Broekman. Hij was zijn leven lang psychiater, maar nu is het tijd om de praktijk te sluiten en de boel op te ruimen. In een decor dat wordt gedomineerd door een enorme muur aan verhuisdozen zien we hem in een waas van melancholie doelloos heen en weer scharrelen.

Dan ineens staat een onbekende man in zijn spreekkamer, genaamd Kibbeling (Victor Reinier). Tussen de oude en de jongere man ontstaat een dialoog die van tamelijk reëel steeds meer overgaat in een ongrijpbaar soort absurdisme. In anderhalf uur tijd volgen we de twee in een aantal ontmoetingen waarin ze steeds dieper in hun eigen en elkaars verleden afdalen. Ongelukkige liefdes, verloren kansen, relatiegedoe. Wat hen bindt, is de wil om langzaamaan te verdwijnen. Voor de oude man is dat bijna natuurlijk, bij de jongere ligt dat gecompliceerder. Ten slotte lijken ze samen te vallen, als een spiegel van elkaars verleden en toekomst, met het heden als tijdelijk ontmoetingsmoment.

Deze productie van Hummelinck Stuurman werd intussen door pech achtervolgd. In januari overleed plotseling schrijver Flip Broekman, en beoogd hoofdrolspeler Aart Staartjes moest tijdens de repetities zijn rol teruggeven. Regisseur Johan Doesburg heeft van Reinier en Croiset een aan elkaar gewaagd duo weten te maken. De grandeur die in Croisets acteren vaak op de voorgrond treedt, is hier vervangen door fraai, bijna ingetogen en gelaagd toneelspel. Met een prachtig meanderende tekstbehandeling, in een rijke klankkleur. Knap werk.

Een goed mens van Flip Broekman door Hummelinck Stuurman Theaterproducties.

Regie Johan Doesburg.

7/3, Schouwburg Amstelveen. Tournee.

Meer over