Vice-journalisten vrijgelaten in Turkije

De twee journalisten van Vice News die vorige week werden opgepakt in Turkije zijn vrijgelaten. Hun tolk zit nog wel vast. Dat heeft een bron bij de Turkse autoriteiten bekendgemaakt.

Redactie
Koerdische strijders van de jongerentak van de PKK in Diyarbakir. Beeld epa
Koerdische strijders van de jongerentak van de PKK in Diyarbakir.Beeld epa

De twee Britse journalisten, correspondent Jake Hanrahan en cameraman Philip Pendlebury, en hun Irakese tolk Mohammed Ismael Rasool, werden sinds vorige week donderdag vastgehouden in Turkije. Hub chauffeur werd ook gearresteerd, maar hij werd maandag al vrijgelaten.

Hanrahan, Pendlebury en de vertaler werden vorige week opgepakt toen ze aan het werk waren in Diyarbakir, de grootste stad in het overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije. Ze zijn aangeklaagd wegens 'hulp aan een terroristische organisatie'. Waar de beschuldigingen op zijn gebaseerd, is onbekend. Gisteren werd het drietal nog overgeplaatst naar een zwaar bewaakte F-type-gevangenis.

In Diyarbakir vinden vaak gewelddadige confrontaties plaats tussen de politie en Koerdische jongeren. Het geweld tussen Koerdische strijders en de Turkse autoriteiten is er de laatste tijd weer opgelaaid, met tientallen doden tot gevolg. Turkije heeft de toegang tot het gebied voor journalisten beperkt.

Vice News heeft de arrestaties scherp veroordeeld. 'De Turkse regering probeert het zwijgen op te leggen aan onze verslaggevers, die belangrijk nieuws brengen uit de regio.' Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International heeft de aanhouding bekritiseerd. 'Dit is een nieuw voorbeeld van hoe de Turkse autoriteiten proberen om onwelgevallige berichten tegen te houden', aldus een woordvoerder.

Meer over