AlbumrecensieWho Are You?

Vibrafonist Joel Ross demonstreert op Who Are You? dat hij ook als componist zijn mannetje staat ★★★★☆

Proxy_Gijsbert Proxy_Kamer
null Beeld

Vibrafonist Joel Ross (25) is een van de opvallende nieuwe namen in de Amerikaanse jazz. Hij maakt deel uit van dezelfde Chicago-scene waartoe ook drummer Makaya McCraven behoort, speelde behalve op diens platen ook mee op die van trompettist Marquis Hill, en bracht vorig jaar met zijn band Good Vibes een eigen album uit: KingMaker.

Met zijn kwintet waarin opnieuw Immanuel Wilkins opvalt op altsax, komt Ross nu al met een opvolger, Who Are You?. Ross onderstreept op dit album dat hij behalve als instrumentalist in de traditie van Milt Jackson en Bobby Hutcherson, ook als componist zijn mannetje staat.

Het merendeel van de stukken op Who Are You? schreef hij zelf. Ross lijkt vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden van het ritmische samenspel van zijn band, die in vijf stukken gezelschap krijgt van harpist Brandee Younger. Hoe knap het eigen werk ook in elkaar steekt, een hoogtepunt is de bewerking van John Coltrane’s After the Rain, waarin de noten van harp, vibrafoon en piano prachtig samenvloeien.

Joel Ross

Who Are You?

Jazz

★★★★☆

Blue Note/Universal

Meer over