Vhöl verkent oorpsrong heavy metal op prima plaatje

Als vocalist en gitarist van de doommetalband Yob is Mike Scheidt indrukwekkend als brenger van somber nieuws, maar in zijn hobbyproject Vhöl gunt de Amerikaan zich wat meer (speel)plezier.

null Beeld .
Beeld .

Op de tweede plaat van het gelegenheidsgezelschap verkent Scheidt, samen met de gitarist en bassist van de band Hammers of Misfortune, de gedeelde oorsprong van heavy metal en punkrock, in een set hakkende liedjes.

In openingsnummer The Desolate Damned jaagt Scheidt ons nog de stuipen op het lijf, met snijdende powermetal maar toch ook weer die luguber uithalende grafstem. Daarna wordt Deeper Than Sky opgewekter en zelfs bijna springerig rockend. In het lang uitgesponnen titelnummer en bijvoorbeeld 3AM klinkt Vhöl als een kruising tussen Slayer en de hardcore punkrock van Bad Brains - lekker dus.

Ook mooi: de uit de death- en black metal geleende schreeuwpartijen van Lightless Sun. Minder gelukkig is een onzinnig tussendoorgeval als Paino, waarin Vhöl poogt punkrock te bedrijven op de piano. Het haalt de vaart uit een verder prima plaatje.

Meer over