Verslaving bij de NOS

Natuurwetenschappers zijn weinig mediageniek. Het zijn saaie nerds die bijna nooit een stevige uitspraak doen en altijd slagen om de arm houden....

Ik denk zelfs dat de NOS-nieuwsdiensten geen enkele natuurwetenschapper in dienst hebben. De redactiemedewerkers doen wetenschap er gewoon bij.

Twee weekenden geleden was een flinke wetenschappelijke uitglijder van de NOS te beluisteren. De nieuwsdienst op Radio 1 meldde die zondag met grote stelligheid het angstaanjagende bericht dat nu wetenschappelijk is aangetoond dat het gebruik van de mobiele telefoon vanwege de straling zeer slecht is voor de gezondheid.

De Telegraaf had eenzelfde bericht de volgende dag op de voorpagina gezet. De kwaliteitskranten waren gelukkig bij hun verstand gebleven en hadden het bericht niet overgenomen.

Het was niet mis wat er volgens de verslaggeving allemaal met je kan gebeuren als je mobiel belt: geheugenstoornissen en kanker. Maar het leukste van het NOS-bericht vond ik nog de verslaving. Er zouden door de straling van de mobiele telefoon morfine-achtige stoffen in je hersens worden vrijgemaakt. En dit zou leiden tot verslaving en drankgebruik.

Ik kon me het geheel levendig voorstellen. Automobilisten, met één hand aan het stuur en met de andere bellend. Dat is rijden onder invloed - ook al heeft de chauffeur niet gedronken. Levensgevaarlijk, zeg dat wel. Ja, journalistiek was het nieuwsbericht geheel in orde. De impact was er dan ook naar. Het bericht blijkt bij een aantal mensen te zijn blijven hangen. Knap gedaan door de NOS.

Jammer nu toch dat de inhoud van het nieuwsbericht elke wetenschappelijke grond mist. Het verhaal blijkt uit de Britse krant The Observer te komen. In dat blad stond te lezen dat een ingenieur had aangekondigd dat hij fabrikanten van mobiele telefoons ging aanklagen. Hij had gemerkt dat zijn geheugen met de jaren sterk achteruit ging. Aangezien hij voor zijn werk heel veel mobiel belde, lag het volgens deze technicus voor de hand dat daar zijn klachten vandaan kwamen. De Britse krant haalde ook een Amerikaans onderzoeker aan die claimde dat uit zijn onderzoek bleek dat je vele kwalen kreeg van de straling van de mobiele telefoon.

Deze wetenschapper nu, Henry Lai, is een controversiële psycholoog die al jaren in de clinch ligt met de wetenschappelijke gemeenschap over de waarde van zijn onderzoeksresultaten. Hij beweert bijvoorbeeld dat hij met magneetvelden malaria kan genezen. Depressies van patiënten wil hij te lijf gaan met intense magneetvelden.

Lai claimt dat hij bij levende ratten heeft gevonden dat de straling van mobiele telefoons schade heeft aangericht in hun hersens. Vervolgonderzoeken van andere wetenschappers hebben zijn bevindingen nooit kunnen bevestigen. Er wordt op dit ogenblik heel veel onderzoek verricht naar mogelijke gezondheidsschade van de straling van gsm-telefoons. Laten we daarvan de resultaten maar gewoon afwachten. Voorlopig is het voor uw gezondheid wel van belang om berichten van de NOS-nieuwsdienst maar met een flinke korrel zout te nemen.

Voor de mobiele bellers was er deze week nog wel een lichtpuntje. De mobiele telefoon is goed voor hartpatiënten. Duitse wetenschappers hebben een mobiele telefoon ontwikkeld met een zogeheten hartknop. Voelt de patiënt zich niet lekker, dan drukt hij op deze knop van zijn telefoon en vervolgens komt de ambulance onmiddellijk voorrijden om zijn leven te redden. De eerste keer dat dit in Nederland met succes gebeurt, zal denk ik wel op het NOS Journaal getoond worden.

Meer over