boekensignalementen

Verse boeken: een klassieke roeiroman, een boekgeschiedenis en het rennersleven van Bram Tankink

Redactie
Cover De zwarte heer Bazetub Beeld
Cover De zwarte heer Bazetub

Vertaler Wil Boesten bereidt de lezer voor: ‘Je betreedt hier een boek dat je bevattingsvermogen zal teisteren, dat je zal doen steigeren en schaterlachen, dat je ‘nee’ zal laten schudden en ‘ja!’ roepen, een boek dat je soms uit pure verwarring zou willen wegleggen, maar dat je, gegrepen door de spijkerharde logica van alle onwerkelijkheid die je opgedist krijgt, zult verslinden.’ Een lange, levendige zin, geheel in de geest van auteur Albert Vigoleis Thelen (1903-1989), die kort na zijn grote schelmenroman Het eiland van het tweede gezicht (1953) in Amsterdam zijn eveneens omvangrijke tweede roman voltooide: De zwarte heer Bazetub. De publicatie is mogelijk geworden mede door diverse subsidies, en een crowdfundactie van het Nederlandse Thelen-genootschap. In de roman moet verteller Vigoleis optreden als tolk voor een Braziliaanse professor, en dat is het begin van een verhaal vol ‘sublieme on-zin’.

Cover Midwinter Break  Beeld
Cover Midwinter BreakBeeld

Op 16 september 2017 schreef Hans Bouman lovend over de roman Midwinter Break van de Noord-Ierse schrijver Bernard MacLaverty (1942): ‘Het verhaal van een ouder echtpaar, de gepensioneerde architect Gerry en lerares Stella, die zich een korte vakantie naar Amsterdam permitteren. Terwijl ze hun bezoekjes brengen aan Begijnhof, Rijksmuseum, Anne Frankhuis en natuurlijk de Wallen, schetst MacLaverty via kleine gebeurtenissen het verhaal van een huwelijk, van twee persoonlijkheden die in de loop der jaren zowel met elkaar zijn verstrengeld als uit elkaar zijn gegroeid.’ In de vertaling van Janine van der Kooij is de titel ongemoeid gelaten.

De zomer van 1939 in Amsterdam werd door H.M. van den Brink schitterend opgeroepen in de klassieke roeiroman Over het water, die na twintig jaar een al even schitterend omslag heeft gekregen van ontwerper Tessa van der Waals.

Cover Aquarium Beeld
Cover Aquarium

Het lijkt een onschuldige kennismaking, van Doris en Rudi (die ‘iets doet’ bij de inlichtingendienst) met hun nieuwe buren Birgit en Walter, maar het draait uit op een hardhandig verhoor, in Aquarium van toneelschrijver Nathan Vecht.

Cover Wat is een boek? Een kleine geschiedenis Beeld
Cover Wat is een boek? Een kleine geschiedenisBeeld

Alle boeken uit de klassieke oudheid zijn verloren gegaan, schrijft docent boekgeschiedenis Paul Dijstelberge in Wat is een boek? Een kleine geschiedenis: ‘In het zand van de Sahara worden nog altijd stukjes papyrus teruggevonden met regels van gedichten waarvan verder niets is overgeleverd. Het beroemdste voorbeeld is de Griekse dichteres Sappho van wie de mooiste fragmenten zijn ­teruggevonden in antieke vuilnisstortplaatsen.’ In zijn boek over boeken gaat Dijstelberge in op vragen als ‘wat maakt een boek zo anders dan al die dingen waarmee wij ons omringen’, ‘waarom houden we zo veel van onze boeken’ en ‘heeft een boek een ziel?’

Cover Het einde van de megamachine Beeld
Cover Het einde van de megamachineBeeld

We zijn er op dit moment getuige van hoe een hele planeet die vier miljard jaar nodig heeft gehad voor zijn ontwikkeling, wordt opgestookt in een wereldwijde economische machinerie die massa’s goederen en tegelijk massa’s afval produceert, waanzinnige rijkdom en massale armoede, permanente overspanning en onnutte kracht. Aldus Fabian Scheidler in Het einde van de megamachine – Een korte geschiedenis van een falende beschaving. Hoe verder? Door een verhaal te vertellen, volgens Scheidler: ‘Alleen wie zijn eigen geschiedenis kent, kan veranderen. En voor sociale structuren – die immers ook uit mensen bestaan – geldt hetzelfde.’

Cover Tank Beeld
Cover TankBeeld

Bram Tankink was achttien jaar wielerprofessional, van 2001 tot en met 2018. Hij was een opvallende verschijning in het peloton, die vaak de lachers op zijn hand had. Maar dat was maar één van de kanten in zijn karakter, zoals bleek in een recent interview in de Volkskrant, en zoals ook blijkt over zijn levensverhaal, Tank, te boek gesteld door Ralph Blijlevens, sportverslaggever van De Twentsche Courant Tubantia. Tukker Tankink maakte vaak een wat verstrooide indruk, alsof hij was verdwaald in een vreemde wereld. Dat was deels ook zo. Toen hij in 2001 in dienst kwam van Quickstep, had hij geen idee wie zijn kopman was: het betrof Johan Museeuw, wereldkampioen en meervoudig winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen. Tankink had een studie aan de Universiteit van Wageningen afgebroken, en bleef altijd een beetje de observerende, analyserende buitenstaander. Het boek geeft een fraai inkijkje in het rennersleven, met mooie waarnemingen over vriendschappen in het wielrennen (bestaan niet) en de hiërarchie in het peloton. Nu hij is gestopt richt hij zich op investeringen in duurzame energie in ontwikkelingslanden.

Meer over