Vers Proza Proeven

De in Groningen gevestigde uitgeverij Passage begint vanavond met het tweede seizoen van de cyclus Proza Proeven. Elke dinsdagavond tot en met mei 2005 lezen zes gevestigde en beginnende auteurs een kwartier lang voor uit werk, dat tot dusver nog niet is gepubliceerd....

Passage-uitgever Anton Scheepstra wilde, geïnspireerd door de literaire avonden in Berlijn, iets dergelijks in Groningen op poten zetten. Daarom begon hij vorig jaar met de serie Proza Proeven, dat een even simpele als effectieve formule kent. Auteurs krijgen een kwartier de gelegenheid om voor te lezen, met op de achtergrond beelden die worden verzorgd door de vj's Laurine Brugman en Sieger M. Geertsma.

De vaste plek die Proza Proeven binnen een jaar in het Groningse literaire leven verwierf, leidde er niet alleen toe dat er een groeiend aantal bezoekers op de ongedwongen sfeer afkwam, maar bleek ook voor de auteurs inspirerend te werken. De komende maanden verschijnen er drie boeken van auteurs die tijdens Proza Proeven hun openbare debuut hebben gemaakt.

De opening van het seizoen doet Karel ten Haaf, van wie nog deze maand de roman Bokkenvla verschijnt. Andere auteurs zijn: Hedwig Baartman, Maria van Daalen, André Degen, Lisette Togtema en Gini Werner.

Meer over