Verrassend grimmige American Made doet denken aan een mengeling van Narcos en Top Gun

American Made is een ongekend fascinerend verhaal dat met veel vaart en humor wordt verteld. In stijl en inhoud zijn er raakvlakken met de Netflix-serie Narcos, maar daarnaast doet deze actiefilm ook denken aan Top Gun.

Tom Cruise in American Made. Beeld
Tom Cruise in American Made.Beeld

'Gebaseerd op een ware leugen', staat er op de filmposters van American Made. Een mooi dubbelzinnige tekst, want wie er precies liegt in de geschiedenis van piloot Barry Seal (Tom Cruise), blijft in het midden. Misschien klopte er niets van Seals claims dat hij vanaf de jaren zeventig voor de Amerikaanse inlichtingendienst werkte. Maar het kan ook zijn dat de leugen verwijst naar een doofpot van de Amerikaanse overheid - een veel leukere theorie voor complotdenkers.

American Made

Actie - (****)

Regie: Doug Liman

Met: Tom Cruise, Sarah Wright, Domhnall Gleeson, Alejandro Edda, Jesse Plemons

115 min., in 81 zalen

Zeker is dat de in Louisiana geboren Seal (1939-1986) drugs smokkelde en innige banden onderhield met het beruchte Medellín-kartel. Het leverde hem gigantische hoeveelheden geld op, die hij nauwelijks kon witwassen. Ook staat vast dat hij in de jaren tachtig een cruciaal informant was van de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA): hij bezorgde de drugsbestrijdingsdienst belastende foto's van kartelleiders Pablo Escobar en Jorge Ochoa.

Voeg daar schimmige wapendeals, nog meer drugssmokkel, steeds hogere politieke kringen plus de Iran-Contra-affaire aan toe en je hebt een ongekend fascinerend verhaal, of dat nu helemaal waargebeurd is of niet. Regisseur Doug Liman (The Bourne Identity, Edge of Tomorrow) en scenarioschrijver Gary Spinelli weten het uitstekend te vertellen: overzichtelijk (geen geringe prestatie) en met veel vaart en humor.

Domhnall Gleeson schittert in bijrollen, nu weer naast Tom Cruise

Met zijn lelieblanke huid en rossige haar is acteur Domhnall Gleeson multi-inzetbaar. Nu speelt hij met Tom Cruise in de film American Made, het plezier spat van het scherm. Gaat hem dat echt zo makkelijk af, als zoon van Brendan? (+)

null Beeld
Beeld

American Made vertoont in stijl en inhoud raakvlakken met de Netflix-serie Narcos, maar doet daarnaast vooral denken aan Top Gun. Opnieuw is Tom Cruise een getalenteerd en roekeloos piloot, en ook dit verhaal speelt zich af in de jaren tachtig.

Doug Liman schept een aantrekkelijk tijdsbeeld en brengt de vele vliegscènes spectaculair in beeld, terwijl Cruise zijn gebruikelijke dosis charme inzet. Zo dringt langzaam maar zeker het besef door dat dit allesbehalve een heldenepos is, maar een duistere, gecorrumpeerde versie van de Amerikaanse droom.

Seal liet zich door elke goed betalende partij inhuren. Dat hij de spil werd in een web van drugshandel en geopolitieke intriges was te danken aan zijn dadendrang en inhaligheid, gekoppeld aan een volledige gebrek aan principes. American Made gaat niet diep in op de morele implicaties; de film wil vooral vermaken, niet beleren.

Toch zorgt Liman voor een verrassend grimmige ondertoon. De jarentachtigsoundtrack speelt daarbij een belangrijke rol. Wanneer bij beelden van het Witte Huis het Talking Heads-nummer Slippery People te horen is, moet dat wel als boodschap worden opgevat.

Meer over