Verrassend circus met Ten Damme

Het is een gouden greep geweest om Ellen ten Damme te vragen voor het zomercircus in Carré (met video).

Ondeugend kijkt Ellen ten Damme naar acrobaat Serge. ‘What are you gonna do?’ Nog voordat ze antwoord heeft, vliegt ze al mee de lucht in. En daar, met een arm aan het koord, zweeft ze moeiteloos mee met de ervaren Rus en doet ze haar acrobatische act. Het duurt niet zo eindeloos lang als de Rus later solo laat zien, maar ze flikt het wel. Een stijlvolle opening.

Flikflak

De zangeres heeft een turnverleden. In haar eigen shows liep ze al op handen of deed ze een flikflak, maar dat was niets vergeleken met wat ze nu laat zien in Cirque Stiletto. Ze heeft flink getraind en vertoont kunsten waar spierkracht en beheersing voor nodig zijn.

Video (tekst gaat hieronder verder)

]]>

In het zomercircus van Carré is Ten Damme meer dan het verbindende element tussen de buitenlandse circusacts; ze doet geregeld mee en brengt met haar zes dansers veel eigen nummers. Ze is spreekstalmeester en leading lady. Ze is een tikkeltje sm, maar vooral burlesk als een revueartieste. Met verve brengt ze werk van Marlene Dietrich, Björk en Madonna, maar ook van jongere diva’s als Britney Spears, Duffy en Lady Gaga.

Gouden greep

Het is een gouden greep geweest van producenten Henk van der Meyden en Monica Strotmann om Ten Damme te vragen. De zangeres heeft van nature een rafelig randje, en dat is precies wat circus kan gebruiken. Vol overgave stort ze zich op haar acts, maar op de juiste momenten reageert ze met een knipoog. Bij de messenwerper zingt ze haar eigen lied Durf jij? Als hij het mes daadwerkelijk wil gooien, onderbreekt ze hem met Do You Really Want to Hurt Me?

Stanley Burleson is de choreograaf en regisseur, en ook dat pakt goed uit. Vrolijk hoogtepunt is zijn regie van Nena’s 99 Luftballons’, met enorme ballonen die de het publiek invliegen.

Vloeiend

Cirque Stiletto is geen klakkeloze aaneenschakeling van ingekochte acts, zoals vaker bij een circus met buitenlandse artiesten. De losse acts lopen vloeiend in elkaar over en kennen speciaal voor deze show gemaakte, verrassende verbindende stukjes. De smaakvolle kostuums van Jan Aarntzen zijn gevarieerd, maar vormen toch een geheel.

Naast een sympathieke clown, een gladde messenwerper en de onvermijdelijke slangenvrouw kent de show veel gespierde acrobaten, met wie Ten Damme graag dolt. Opvallend genoeg zijn alle acts simpel van opzet, en dat is allerminst bezwaarlijk.

Acrobatenact

Zonder rekwisieten voeren de broeders Iroshnikov een eigenzinnige acrobatenact uit, de spannendste van de show. Ook spectaculair is Dima Shine, een bonk spieren die aan een lantaarnpaal zijn turnkunsten vertoont.

Aan het eind begint de voorstelling wat te slepen, met net twee liedmedleys te veel. Maar verder is Cirque Stiletto zeer geslaagd: erg 2009, maar met respect voor de traditie. En hopelijk is een nieuwe traditie geboren.

\N Beeld
\N
Meer over