Verlepte sla

Nog een week te gaan tot het privé-nieuwjaarsrecesje en intussen nog een flink aantal jaaroverzichten en enkele tientallen mooie eindejaars-programma's op de agenda....

Daarna ook nog het begin van een tweedelige kerstspecial van The Office bij de NPS, en intussen ook alweer deel 3 van Kerst met Wind, eveneens NPS. Om dan nog maar te zwijgen van de Eneco-zoektocht naar de mooiste kerstverlichting van Nederland op SBS6, en het gewone tv-nieuws van de woensdag: de uitzendrechten van het eredivisievoetbal gaan naar John de Mol.

Om toch maar ergens te beginnen: nog twee avonden te gaan met Kerst met Wind, gepresenteerd door de kale chef Pierre Wind. Vrolijke, hupse kook-tv met kerstgerechten als konijnenballen en frikadellencarpaccio, en al even buitenissige gasten. Met tot dusver Marijke Helwegen, Jörgen Raymann en Giel Beelen, van wie de eerste het leukst was. Zo sexy en rond als ze dankzij allerlei ingrepen is geworden of gebleven, zo vierkant is ze tegen ingrijpen in de natuur en daarmee tevens tegen het volproppen van ganzenlevers. Mooiste tv-uitspraak van het jaar komt misschien ook wel van Marijke: 'Beter verlepte sla dan ikzelf verlept.'

Leuke rubrieken ook in Kerst met Wind, onder meer over de grote zonden die chefkoks in hun loopbaan hebben begaan. Sterrenkok Henk Savelberg uit Maastricht dacht ooit dat je eikenbladeren als eikenbladsla kon serveren.

Dan gisteren natuurlijk als een dolleman ook nog naar de deadline afgedaald langs de drie Dit-was-2004-vlaggetjes. Netwerk had Sven Kockelmann in een live-programma met staatssecretaris Rutte en commentator Maarten van Rossem aan tafel. Onderwerpen onder andere: de oorlog in Irak, het 'klimaat in de wereld', de Tokkies en onze bekende Nederlandse doden van het afgelopen jaar. Met een droevig lied van de overleden Bram Vermeulen onder archiefbeelden van de eveneens dode Theo van Gogh. 'Het is alles kerst wat de klok slaat', zongen de Tokkies vredig in een Netwerk-fragment gisteravond. Maar dat 2004 ook hún mediajaar was, is iets waar we ons als land voor moeten schamen, vindt Rutte.

De Gouden Loeki werd gisteren gewonnen door reclamebureau DDB met de commerciaal voor Centraal Beheer, waarin een familie met een leeuw op het dak naar huis rijdt. De held van 2004 van de KRO is Mariska.

Meer over