Verleidelijke blogger 'Candy' verdient plaats in papieren krant

Op het Volkskrantblog staat 'Candy Barr' plotseling bovenaan de hitparade. Is zij de 31-jarige die ze zegt te zijn? Zo nee, is dat erg?...

Ik begin deze column met iets wat ik nog niet eerder heb gedaan: deintegrale overname van een bericht op het Volkskrantblog. Misschien nietgeschikt voor gevoelige lezers of voor hen die ervan uitgaan dat wat opinternet wordt gepubliceerd geen plaats verdient in de papieren krant. Zijzijn gewaarschuwd: lees niet verder.

'''Psssssssssssssssssssssssst.'

'Lekkere billetjes.'

'Mooie body. Geil.'

'Lekker beffen?'

'Waarom zeggie niks, kutwijf?'

'Ik kan lekker neuken. Met jou.'

'Arrogante hoer!'

Een monoloog in een zonnige stad. Vanmiddag in Amsterdam. Zoals vakerliepen twee Marokkaanse landgenoten achter me. Als ze niet op eenstraathoek hangen, homo's in elkaar slaan, mensen wegpesten, brommersstelen, blowen, ouden van dagen helpen met pinnen, uithuwelijken,groepsverkrachten of stenen door een ruit gooien, dan beledigen ze vrouwen.Respect verlangen ze. Respect is wat ze geven.

Niet alle Marokkanen zijn zo. De meesten niet. Ik ben niet zo. Mijnbroer niet. Mijn vader zou hem zijn benen breken. Mijn andere broer ookniet. Mijn moeder zou hem wurgen. En de Marokkanen die wel zo zijn? Diewordt geen strobreed in de weg gelegd. Die verzieken de sfeer voor eenander. Die maken dat ik me niet veilig voel en me schaam voor zich moslimnoemend tuig. Pas ik me aan, om respect te verdienen in de ogen van dieminkukels? Nee. Ik spring nog liever voor de trein.''

Het is een van de eerste bijdragen, vorige week geplaatst, van eenMarokkaanse schrijfster die zichzelf 'Candy Barr' noemt. Bij haar berichtenplaatst zij verleidelijke foto's van een blote vrouwenbuik. Ze schrijft datze 31 is en graag naar naakte dames kijkt.

Wij gaan er maar vanuit dat zij inderdaad een 31-jarige vrouw is, datzij inderdaad Marokkaans is en dat de buik haar toebehoort. We hebben geenmanier om dat te controleren; maar doet het ereigenlijk toe? Stel nu datdit bericht in werkelijkheid is geschreven door een lelijk gefrustreerdmannetje van middelbare leeftijd, in plaats van een beeldschone assertieveMarokkaanse - zou dat onze perceptie hebben veranderd?

Candy verbaast zich in een volgend bericht over de grote hoeveelheidreacties die haar beschrijving losmaakte. En over het feit dat ze maarliefst achttien aanbevelingen scoorde, waarmee ze vanuit het niets ineensop de eerste plaats in de Volkskrantblog-hitparade terechtkwam.

'Ik vraag mij af waar ik mijn bliksemstart aan te danken heb. Er zijnbekendere webloggers die het met minder moeten doen, als ik een paar vanmijn zakelijke relaties mag geloven. Schrijf ik leuk? Ben ik origineel?Zijn het de foto's die Fatima van me neemt en vlijtig bewerkt inPhotoshop?'

Medeblogger 'Krokodil' doet een interessante poging om Candy's vraag tebeantwoorden: 'Je schrijft goed, zonder meer, en je doet er veel aan om opte vallen en anders te zijn. Alleen de plek al, op het weblog van een krantwaar 55 procent van de lezers een linkse coalitie wil. Je preekt niet vooreigen parochie. De foto's helpen natuurlijk en je eerste blog, waarin jeschrijft dat je 30 bent, er goed uitziet en een boek in de maak hebt. Hetzou zomaar een publiciteitscampagne kunnen zijn van het type Donna Tartt...de schrijfster waar heel literair Nederland natte dromen van had.'

Krokodil heeft een punt. Ook op internet is imago de helft van dewaarheid. Iemand die slecht schrijft, kan veel goedmaken door het slim teverkopen. Een ander kan de mooiste berichten componeren zonder dat zeiemand opvallen. Spekkoper is natuurlijk degene die imago en substantieverkoopt. Dat kan Candy.

Daarom: wat doet het ertoe wie zij in werkelijkheid is; zij kanschrijven, ze publiceert mooie foto's en ze heeft meningen die uitdagen enprikkelen.

Meer hoef je eigenlijk niet te vragen van een weblogger.Weblog.volkskrantblog.nl

Meer over